Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: «Κληρώνει» την ερχόμενη εβδομάδα για την έκπτωση του 3% - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: «Κληρώνει» την ερχόμενη εβδομάδα για την έκπτωση του 3%

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα «κληρώνει» το αν η έκπτωση 3% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου, θα «συνοδεύσει» την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ή όχι: Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα ισχύσει η έκπτωση έως τα τέλη Αυγούστου για όσους πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ τον ερχόμενο μήνα και στελέχη του σημείωναν ότι αυτό θα καθοριστεί την εβδομάδα που έρχεται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Πάντως η έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου ίσχυσε πέρυσι ακόμη και όταν αποφασίστηκε η παράταση και πάλι μέχρι τον Αύγουστο της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων.

Η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και η… επικαιροποίηση

Το σίγουρο είναι πως όσοι δεν έχουν υποβάλει έως τώρα τις δηλώσεις τους θα έχουν το περιθώριο να το πράξουν έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Η νέα προθεσμία που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Αυγούστου. Εντούτοις όσοι φορολογούμενοι αποφασίσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσα στον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση «διπλή», καθώς αυτή θα περιλαμβάνει τόσο εκείνη του Ιουλίου όσο και αυτή του Αυγούστου.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ενεργή, λοιπόν, αλλά κάθε πολίτης πριν καταθέσει την δήλωσή του θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Ήδη έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους σχεδόν 7,7 εκατ. φορολογούμενοι.

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Ο φόρος εισοδήματος που τυχόν προκύψει από την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποπληρωθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ’ αυτών να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου (για όσους κάνουν την δήλωση μέχρι τις 29 του τρέχοντος μήνα) και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Όποιος εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» την σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Όπως προαναφέραμε πάντως, όσοι κάνουν την δήλωσή του … Αυγουστιάτικα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου .. διπλή (Ιούλιος και Αύγουστος).

«Παγίδες» στα φετινά φορολογικά έντυπα

Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι. Έτσι, όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lock down.

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ατυχία να μην εισπράττουν από τους μισθωτές τους τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, για να μην φορολογηθούν βαριά για ποσά τα οποία … δεν μπαίνουν στην τσέπη τους θα πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της δήλωσης τι δικαιολογητικά θα προσκομίσουν. Και αυτό γιατί δεν αρκεί πλέον μία εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης όπως πέρυσι.

Φέτος, τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος – ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:

  • Μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή ή της δήλωσης, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή.
  • Δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.