Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει αύριο η προθεσμία-Τα SOS της τελευταίας στιγμής - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει αύριο η προθεσμία-Τα SOS της τελευταίας στιγμής

δημοσιεύτηκε:

Έως αύριο, 30 Αυγούστου του 2022 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τους για το φορολογικό έτος 2021 οι πολίτες.

H προθεσμία αυτή ισχύει και για τις τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις έως την παραπάνω ημερομηνία. Σημειώνεται ότι η διορθωτική δήλωση για τη φορολογία εισοδήματος γίνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα πρέπει συνυποβληθούν το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3 εάν υπάρχει υποχρέωση.

 Φορολογικές δηλώσεις-τροποποιητικές: Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Από το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ 250 ευρώ ή 500 ευρώ απαλλάσσεται ο φορολογούμενος που υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης. Αυτό γίνεται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης.

Εκπρόθεσμα 

Το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ 250 ευρώ  ή 500 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει ο φορολογούμενος  που υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει τροποποιητική. Ωστόσο η εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης δεν επιβαρύνεται με πρόστιμα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται για τη συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης και σκοπό έχουν τη διόρθωση υποβληθεισών ελλιπών δηλώσεων.
  •  Για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τις οποίες συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους. Στους συγκεκριμένους κωδικούς αναγράφονται ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα, απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), τα έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, τις χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τις προνοιακές παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο φόρος εισοδήματος 

Επίσης επισημαίνεται πως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γίνεται νέα εκκαθάριση και εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, με βάση την οριστική φορολογική δήλωση. Σημειώνεται πως όσοι πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.