Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: "Πέφτει" η αυλαία για την υποβολή τους - Έτσι θα πληρωθεί ο φόρος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: “Πέφτει” η αυλαία για την υποβολή τους – Έτσι θα πληρωθεί ο φόρος

δημοσιεύτηκε:

Πέφτει αύριο, Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2020 μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε.
Συνεπώς όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet, θα πρέπει να σπεύσουν να τα διορθώσουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Τα λάθη που μπορούν να διορθωθούν
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν πιθανόν λάθη που έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Αναλυτικά:

-Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στo taxisnet περιέχει λάθος ή παράλειψη θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
-Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.
-Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος δεν θα καταβάλει το πρόστιμο των 100 ευρώ , 250 ευρώ ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

Τι ισχύει για δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και του Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της τρίτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2021 επισημαίνεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου αναμένεται να αναρτηθούν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στο taxisnet . Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι .Το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δόσεων του φόρου αναμένεται να είναι το εξής:

1.Ο φόρος αναμένεται να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Δηλαδή η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου . Επίσης ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.
2.Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
3.Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.