Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και ποιοι θα δουν αλλαγές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και ποιοι θα δουν αλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις 15 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών για το  2024.

Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις εκτιμάται πως θα κλείσει στις 30 Ιουνίου 2024, ωστόσο μετά τα φυσικά πρόσωπα που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης με έκπτωση 3%  είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις.  Δηλαδή η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Εάν όμως παραταθεί η καταληκτική προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης σε μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, τότε και οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι

Από την υποχρέωση της  συμπλήρωσης της υποβολής της  φορολογικής δήλωσης απαλλάσσονται από φέτος σχεδόν 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό θα γίνει επειδή η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει, θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας αλλά θα έχει έτοιμο και το εκκαθαριστικό. Η ΑΑΔΕ θα στείλει στους φορολογούμενους αυτούς email για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους. Μάλιστα ο φόρος θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που έχει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο.

Εάν ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, τότε αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης αλλά εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι  αυτοαπασχολούμενοι

Με βάση το νέο φορολογικό σύστημα υπολογίζει η ΑΑΔΕ τα τεκμαρτά εισοδήματα των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών.   Σημειώνεται δε πως στη φορολογική δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένατα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων.  Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα  πληρώσουν θα υπολογιστεί σύμφωνα με το τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης επισημαίνεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που  θα θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα  έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το φόρο. Δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι και να ζητήσουν να γίνει φορολογικός έλεγχος προκειμένου να αποδειχθεί πως το πραγματικό εισόδημά τους είναι πιο μικρό από το τεκμαρτό εισόδημα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.