Quantcast
Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την εφορία πριν από την 1η Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την εφορία πριν από την 1η Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Ραντεβού με την εφορία  υποχρεούνται να κλείσουν αρκετοί πολίτες καθώς θα πρέπει να τακτοποιήσουν έως τη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικά:

Δέκατη δόση του ΕΝΦΙΑ

Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2022 θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο. Υπενθυμίζεται πως τον φόρο αυτόν μπορούσαν να τον εξοφλήσουν είτε εφάπαξ είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις οι πολίτες. Η πρώτη έπρεπε να καταβληθεί τέλος Μαΐου του 2022 και η τελευταία έως τέλος του μήνα.

Φόρος εισοδήματος 

Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 θα πρέπει να καταβάλουν έως το τέλος του μήνα οι πολίτες που δεν τον έχουν πληρώσει εφάπαξ. Υπενθυμίζεται πως η εξόφληση του φόρου γίνεται είτε εφάπαξ είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου και η τελευταία τέλος του μήνα.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις τρόπους. Αναλυτικά:

  • είτε μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • είτε Μέσω Web Banking εφόσον έχουν πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά τους, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
  • είτε να μεταβούν στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και να πληρώσετε στο ταμείο, έχοντας προηγουμένως εκτυπώσει το ειδοποιητήριο.

 Η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να απαλλαγούν από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας μπορούν να καταθέσουν μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ ” myCAR”  τις πινακίδες του ΙΧ τους  έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι προβούν σε αυτή την ενέργεια έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες του ΙΧ τους από τον Απρίλιο.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και θέλουν να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.  Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

Η δόση της επιστρεπτέας

Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση από τους επτά κύκλους την επιστρεπτέας προκαταβολής και δεν εξόφλησαν εφάπαξ το ποσό που χρωστούσαν.

Τον ΦΠΑ 

Τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τα στοιχεία των ακινήτων και των βραχυχρόνιων μισθών του 2022 θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τέλος του μήνα στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι  φορολογούμενοι που έχουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Έως τέλος του μήνα θα είναι η ειδικού τύπου περαίωση για τους πολίτες που έχουν φορολογικές υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν «κούρεμα» έως 75% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.