Quantcast
Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιοι πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες έως τις 31 Ιουλίου - enikonomia.gr
share

Φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιοι πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες έως τις 31 Ιουλίου

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 31 Ιουλίου έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι για να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες με την Εφορία  για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μερικές από αυτές που πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  1. Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ: 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου την τρίτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου. Σημειώνεται πως η τελευταία δόση καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Υπενθυμίζεται πως ο  ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.
  • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ.
  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ.

2. Ειδικός Φόρος Ακινήτων:

Έως τη Δευτέρα θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλουν τη δήλωση Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ). Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τις  ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων. Υπενθυμίζεται πως ο φόρος αυτός, επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων σε επιχειρήσεις και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κ.λπ.) αλλά και κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

3. Δήλωση μισθωτηρίων:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Όπως έχει αναφέρει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

4. Φόρος εισοδήματος:

Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει έως τη Δευτέρα είτε να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 είτε να τον πληρώσουν εφάπαξ με έκπτωση 3%. Την έκπτωση  αυτή θα έχουν και όσοι εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις. Υπενθυμίζεται δε, πως με την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη στο τέλος Αυγούστου.

5. Ρυθμίσεις Οφειλών:

Έως τις 31 Ιουλίου 2023 θα πρέπει οι οφειλέτες της Εφορίας να εντάξουν το χρέος τους στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων. Εάν οι παραπάνω δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, τότε από την 1η Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ενώ όσοι  έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας θα δει το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες  της ΑΑΔΕ που θα δημοσιευθούν στις 4 Αυγούστου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.