Quantcast
Φορολογικό «διαζύγιο»: Τα μυστικά και οι παγίδες για τις χωριστές δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Φορολογικό «διαζύγιο»: Τα μυστικά και οι παγίδες για τις χωριστές δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων  (το λεγόμενο “φορολογικό διαζύγιο”) των έγγαμων ζευγαριών.

Σημειώνεται δε πως τα έγγαμα ζευγάρια που υπέβαλαν το 2022 ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και φέτος. Εάν όμως κανείς από τους δύο συζύγους δεν έχει γνωστοποιήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε οι σύζυγοι θα  πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω του συνδέσμου https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από τους έγγαμους με τους κωδικούς πρόσβασης  τους είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για το “φορολογικό διαζύγιο”

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το “φορολογικό διαζύγιο” τα εξής:

  • Τεκμήρια: Δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.α) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους στις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι αυτά βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου. Αξιοσημείωτο είναι δε πως 3.000 ευρώ είναι το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για το άτομο αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής δήλωσης.
  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Δεν μπορεί να μεταφερθεί το ποσό αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Συνεπώς εάν ο ένας από τους συζύγους έχει έλλειμμα αποδείξεων, τότε θα κληθεί να πληρώσει πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.
  • Επιδόματα: Για να λάβουν επιδόματα οι σύζυγοι λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό που θα δηλώσει ο καθένας τους στη φορολογική του δήλωση
  • Κύρια Κατοικία: Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
  • Τα τέκνα: Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν ως εξαρτώμενα μέλη τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο αλλά και τα αναγνωρισμένα τέκνα . Εάν το εισόδημα του ανήλικου τέκνου δεν φορολογείται στο όνομα του, τότε αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το υψηλότερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα. Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν τον σύζυγο που έχει το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε θα βαρύνουν τον πατέρα. Εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει τη γονική μέριμνα, τότε το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού.
  • Φορολογική ενημερότητα: Η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου δεν μπλοκάρεται όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

Φορολογικό διαζύγιο: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το φορολογικό διαζύγιο .Αναλυτικά:

Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, είτε με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή – φοροτεχνικού.

Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Ε.;

Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.