Φόρος κληρονομιάς: Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά – Πότε δεν θεωρούνται άκυρες οι έντυπες

κληρονομιά

Hλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “myProperty ” υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 σχεδόν όλες οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ενώ άκυρες θεωρούνται οι χειρόγραφες δηλώσεις εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς που υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στην εφαρμογή «Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ» είναι οι εξής:

Για θανάτους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021: όλα τα είδη δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

Για θανάτους από την 1η Ιανουαρίου 2022:

Τα δικαιολογητικά 

Σημειώνεται δε πως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς  με λίγα «κλικ» θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Επιπλέον κατά περίπτωση ο υπόχρεος θα πρέπει να φροντίσει και για τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα

Χειρόγραφα, δηλαδή σε έντυπη μορφή, θα πρέπει να  υποβάλλονται:

Διευκρινίζεται δε πως:

-Για κάθε ζευγάρι κληρονόμου – κληρονομουμένου συντάσσεται μία μόνο δήλωση ανεξάρτητα από τα κληροδοτούμενα περιουσιακά στοιχεία.

-Εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός κληρονόμοι, συντάσσονται αντίστοιχα περισσότερες δηλώσεις. Η δήλωση συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τα υπόχρεα πρόσωπα και τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα αυτών με ή χωρίς τη μεσολάβηση συμβολαιογράφου με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet.

-Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία ή τα ακίνητα εκτός Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών αναγράφεται η εμπορική ή η δηλωθείσα αξία αυτών, αντίστοιχα.

-Σε όλες τις δηλώσεις συμπληρώνονται οι τυχόν απαλλαγές, εκπτώσεις ή μειώσεις και αναγράφονται οι προγενέστερες δωρεές ή γονικές παροχές που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, εφόσον υπάρχουν, καθώς και ο φόρος που βεβαιώθηκε σε κάθε δήλωση.

 

 

Exit mobile version