Quantcast
«Φουσκωμένες» αποδοχές ως 30% για ιδιωτικούς υπαλλήλους – Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

«Φουσκωμένες» αποδοχές ως 30% για ιδιωτικούς υπαλλήλους – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

«Φουσκωμένες» αποδοχές ως και 30% σε χιλιάδες εργαζόμενους είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν από την 1η Ιανουαρίου οι εργοδότες μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών: Βεβαίως, οι περισσότεροι δεν θα χρειαστεί να βάλουν άμεσα το … χέρι στην τσέπη δεδομένου ότι «κάηκαν» οι προϋπηρεσίες που συμπληρώθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2023. Όσοι όμως «γράφουν» τριετίες εφεξής θα πληρώνονται κανονικά, όπως βέβαια και εκείνοι που τις είχαν συμπληρωμένες πριν από το 2012.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μπορεί λοιπόν πλέον να μπήκαμε στην εποχή που οι περιβόητες τριετίες -με άλλα λόγια η προϋπηρεσία- μετρούν ξανά, δεν είναι όμως λίγοι οι εργαζόμενοι που αν και είναι αρκετά χρόνια στην δουλειά, αναρωτιούνται γιατί δεν είδαν τον μισθό τους να «φουσκώνει». Η απάντηση είναι απλή: Το «ξεπάγωμα» των τριετιών που ενεργοποιήθηκε  από την αρχή του τρέχοντος έτους δεν «πιάνει» όλους όσους έχουν καταγράψει μια διαδρομή που ξεπερνά τα 3 χρόνια στην αγορά εργασίας.

 Ποιοι δεν είδαν τις αποδοχές τους να «φουσκώνουν»

Γιατί λοιπόν δεν είδαν τις αποδοχές τους να «φουσκώνουν» ένας μεγάλος όγκος υπαλλήλων που συνεχίζει να λαμβάνει τις κατώτατες αποδοχές και έχει συμπληρώσει και προϋπηρεσία 3 τριετιών;
Μα γιατί σύμφωνα με την πρόβλεψη του σχετικού νόμου ΔΕΝ μετράνε ως προϋπηρεσία οι 3ετίες που συμπληρώθηκαν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Με άλλα λόγια, όσοι συμπλήρωσαν «γεμάτη» προϋπηρεσία ακόμη και 3 τριετιών εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος είναι σα να μην έχουν καταγράψει ούτε… ημέρα προϋπηρεσίας.
Και βεβαίως αναπροσαρμογή των αποδοχών τους… όσες 3ετίες και να έχουν συμπληρωμένες ΔΕΝ θα δουν και εκείνοι που έχουν μερικά ευρώ υψηλότερο μισθό από το ποσό που ορίζεται ως κατώτατος.

Σαφώς πάντως υπάρχουν και «κερδισμένοι» από το «ξεπάγωμα» της προϋπηρεσίας και δεν είναι άλλοι από εκείνους που ήδη είχαν κατοχυρώσει κάποια χρόνια προϋπηρεσίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 και θα μπορούν να συνεχίσουν να καταγράφουν «μίλια στο κοντέρ» -από εκεί που τα άφησαν- από την 1η Ιανουαρίου έως ότου φτάσουν τα ανώτερα όρια των τριετιών.

 Τι θα λαμβάνεται υπόψη στις νέες προσλήψεις

«Κερδισμένοι» και οι «νέοι» στην αγορά εργασίας και κυρίως όσοι θα αρχίσουν να εργάζονται από την τρέχουσα χρονιά, καθώς από εκεί και πέρα κάθε ημέρα θα μετρά στην προϋπηρεσία τους για τις όποιες προσαυξήσεις λάβουν στον μισθό τους με την πάροδο των ετών.

«Χαμένοι» είναι όμως όλοι όσοι έπιασαν δουλειά και κατέγραψαν προϋπηρεσία το διάστημα από τις 14 Φεβρουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου ‘23: Τα συγκεκριμένα χρόνια δεν μετρούν στο «χτίσιμο» των 3ετιών, παρά μόνον πλέον η προϋπηρεσία που θα αρχίσουν να «γράφουν» από το 2024.

Το «ξεπάγωμα» των 3ετιών αφορά σε όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και σε όσους αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας
Δεν αφορά όμως σε όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού: Έτσι, οι όποιες αλλαγές δεν αγγίζουν όσους υπερβαίνουν τα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια.

ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και προβλέπουν τριετίες ή άλλα επιδόματα προϋπηρεσίας, από 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς θα εξελίσσονται κανονικά χωρίς νέα υπογραφή. Ανώτατο όριο οι 3 τριετίες για όσους αμείβονται με τον κατώτατο και ότι προβλέπεται στην εν ισχύ ΣΣΕ για τους υπόλοιπους.

Για την προϋπηρεσία μετρά η οποιαδήποτε ειδικότητα είχαν στο παρελθόν για όσους αμείβονται με τον κατώτατο, για όσους δε αμείβονται με ΣΣΕ μετρά η προϋπηρεσία σε συναφή ειδικότητα και μόνον αυτή.

Κάθε νέα πρόσληψη θα λαμβάνει υπόψη προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και από 1η Ιανουαρίου 2024.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.