Quantcast
«Φουσκώνουν» και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – Τι αυξήσεις θα δουν την Παρασκευή - enikonomia.gr
share

«Φουσκώνουν» και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – Τι αυξήσεις θα δουν την Παρασκευή

δημοσιεύτηκε:

Η εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός για αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ έρχεται να «κουμπώσει» με την αναπροσαρμογή των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη νέα χρονιά: Αναπροσαρμογή που θα την δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι κρατικοί υπάλληλοι με την καταβολή των μισθών τους την προσεχή Παρασκευή 22 του μήνα. Υπολογίζεται μάλιστα πως το «κέρδος» κάθε υπαλλήλου ξεπερνά τον ένα μισθό τον χρόνο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την 1η Γενάρη υιοθετούνται οριζόντιες αυξήσεις, αναπροσαρμόζεται η οικογενειακή παροχή για όσους έχουν παιδιά, όπως και μια σειρά από άλλα επιδόματα, χορηγούνται ενισχυμένα «μπόνους» σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ενώ ενισχύονται ως και τα οδοιπορικά. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για συμμόρφωση σε αποφάσεις του ΣτΕ.

Η «πολλαπλή» ενίσχυση στις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων

Συγκεκριμένα, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 850 ευρώ από τα 780 που είναι σήμερα με αποτέλεσμα μαζί με τα επιδόματα τα οποία επίσης θα αναπροσαρμοστούν να υπάρχει τελικά εξίσωση με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Ο μισθός αν προστεθεί το επίδομα παιδιού –το οποίο επίσης θα αυξηθεί- θα φτάσει τα 920 ευρώ και ουσιαστικά εξισώνεται με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν 14 μισθοί αντί για 12 όπως στο δημόσιο.

Ειδική έμφαση δίνεται σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως τμηματάρχες και Διευθυντές.

Με δεδομένη την αναμόρφωση του μισθολογίου θα υιοθετηθούν και «μπόνους»: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εμπλέκονται στην υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων θα επιβραβευθούν με την παροχή κινήτρων, με «μπόνους», το οποίο θα αγγίζει ως και το 15% του συνολικού βασικού μισθού τους.

Όλες οι παρεμβάσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Έτσι, από το νέο χρόνο για τις αποδοχές των κρατικών υπαλλήλων, προβλέπεται:

  1. Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ των αποδοχών. «Φουσκώνει» κατά 70 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός όλων των υπαλλήλων.
  2. Ενίσχυση της Οικογενειακής παροχής. Συγκεκριμένα, αυξάνεται:
  • Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ
  • Για τρία παιδιά, από τα 120 το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ.
  • Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ
  1. Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%: Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.
  2. Ενίσχυση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα, το οποίο αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.
  3. Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
  4. Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι), σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  5. Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση μετακίνησης των υπαλλήλων από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον, αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.

Τι αλλάζει για τις εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ

Όσον αφορά στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από 1η Γενάρη λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με συγκεκριμένα παραδείγματα που παραθέτουν πηγές του Μαξίμου, ένας επιμελητής Β’ με πέντε χρόνια υπηρεσίας, θα έχει λαμβάνειν καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 23%.

Βάσει των ίδιων υπολογισμών ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά, ήτοι μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή ετήσια αύξηση, ύψους 3.600 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τη νέα χρονιά τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ.

Τούτο συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.