Quantcast
«Φουσκώνουν» οι φόροι σε χιλιάδες περιοχές μετά τον Μάρτιο - «Αυτόματη» αναπροσαρμογή των αντικειμενικών ανά διετία - enikonomia.gr
share

«Φουσκώνουν» οι φόροι σε χιλιάδες περιοχές μετά τον Μάρτιο – «Αυτόματη» αναπροσαρμογή των αντικειμενικών ανά διετία

δημοσιεύτηκε:

«Φουσκώνουν» για ακόμη 2.167 περιοχές τις χώρας ΕΝΦΙΑ, φόροι και τέλη που «συνοδεύουν» τα ακίνητα: Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) και στις εν λόγω ζώνες και έτσι θα φτάσει στο  100% ο όγκος των ακινήτων ανά την Επικράτεια, τα οποία «λειτουργούν» με βάση τις αντικειμενικές. Επόμενο βήμα, η σύνδεση ολόκληρης της χώρας με πληροφοριακό «σύστημα» που κάθε διετία θα… αναπροσαρμόζει «αυτόματα» την αντικειμενική ενός ακινήτου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι περιοχές που θα ενταχθούν τώρα στο σύστημα, είναι περιοχές οι οποίες καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και περιέχουν ακίνητα «φιλέτα» που έως σήμερα υποφορολογούνται μέχρι τώρα, ενώ η αξία τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα ακίνητα που είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών με «αυτόματο» τρόπο

Το επόμενο βήμα, μετά την ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα του ΑΠΑΑ, θα είναι η εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Το σύστημα θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες ακινήτων που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές.

Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα σημάνει την αντικατάσταση του όρου της «αντικειμενικής αξίας» με την «εμπορική».

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, αλλά ορισμένα είναι αξιοποιήσιμα ως τουριστικά, καθότι είναι παραλιακά, και άρα υψηλής αξίας, που μέχρι τώρα διαφεύγουν της κανονικής φορολόγησης.

Σήμερα, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων καλύπτει 13.808 ζώνες και απομένουν 2.167 ζώνες που είναι εκτός και οι οποίες θα ενταχθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ποιες είναι οι 2.167 περιοχές

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων είναι οι ακόλουθες:
Αττική: από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.
Αιτωλοακαρνανία: όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα. Επίσης Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.
Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.
Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.
Άρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.
Θεσπρωτία: όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.
Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.
Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.
Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.
Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.
Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.
Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.
Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.
Θεσσαλονίκη: περιοχές πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
Χαλκιδική: οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
Έβρος: οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.
Ροδόπη: παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.
Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός και πολλές ακόμη περιοχές καθώς μόνον η περιοχή της πόλης της Ζακύνθου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες και πολλές άλλες, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης του Αργοστολίου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
Ιθάκη: Βαθύ και πολλές ακόμη περιοχές του νησιού.
Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.
Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.
Κυκλάδες: πλήθος περιοχών σε όλα τα νησιά, κυρίως τα τουριστικά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
Κρήτη: ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς, ενώ οι περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος.
Λέσβος: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Χίος: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Σάμος: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Ικαρία: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Φούρνοι: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Κάλυμνος: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Κως: θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Ρόδος: θα ενταχθούν περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί εντός σχεδίου του νησιού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.