Quantcast
myDATA: Έρχεται νέο "λίφτινγκ "—Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

myDATA: Έρχεται νέο “λίφτινγκ “—Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται σημαντικές αλλαγές από τον προσεχή Νοέμβριο στον τρόπο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων και επαγγελματιών καθώς θα γίνει νέο “λίφτινγκ” στο myDATA.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, από τον Νοέμβριο αναμένεται να  λειτουργήσει πιλοτικά η εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ για τις παραπάνω, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ θα μπορεί να υπολογίσει επακριβώς τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενη  στα στοιχεία που βρίσκονται στο myDATA, ενώ από την πλευρά τους  οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάζουν την προσυμπληρωμένη δήλωση, εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία.

Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Όπως είχε πει, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να θέσει σε πιλοτική λειτουργία πιλοτικά φέτος το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, «χωρίς οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Το οφέλη για τις επιχειρήσεις και την Εφορία

Με αυτήν τη  εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων αναμένεται:

  • να είναι μειωμένο το κόστος για τις επιχειρήσεις,
  • η Εφορία να είναι ενήμερη για τα μηνιαία έσοδα που θα έχει κάθε επιχείρηση
  • Αλλά και να περιοριστούν σημαντικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.