Quantcast
"Φρένο" στις πλασματικές εκπτώσεις: Όλα όσα θα αλλάξουν - Σήμερα οι ανακοινώσεις - enikonomia.gr
share

“Φρένο” στις πλασματικές εκπτώσεις: Όλα όσα θα αλλάξουν – Σήμερα οι ανακοινώσεις

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη Τύπου για θέματα εμπορίου (εκπτώσεων)-καταναλωτή θα παραχωρήσουν στις 10 π.μ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), Χαράλαμπος Μελισσινός.

Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει  στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και  θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:

Α. Η νέα πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών από τους καταναλωτές kataggelies.mindev.gov.gr

Για την πλατφόρμα μίλησαν πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Παπαθανάσης.

«Η ΔΙΜΕΑ είναι έτοιμη για τις καταγγελίες» είχε πει ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε πως στο e-kataggelies.gov.gr. θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες οι πολίτες εάν θεωρούν ότι τα καταστήματα τους κοροϊδεύουν στις εκπτώσεις προϊόντων. Με αυτόν τρόπο μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, συμπλήρωσε. Επίσης εξήγησε και τον ορισμό της έκπτωσης ενός προϊόντος. «Η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών ενός προϊόντος είναι η τιμή αναφοράς. Ό,τι έκπτωση θέλει να κάνει το κατάστημα επί αυτής της τιμής», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «στο kataggelies. gov.gr θα μπορούν να γίνονται ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες. Θα λειτουργεί δηλαδή όπως το τηλεφωνικό κέντρο, 1520 και θα επιλαμβανόμαστε όλων των ζητημάτων».

Β. Ο νέος κώδικας δεοντολογίας – πρακτικός οδηγός για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικών εκπτώσεων

Στο θέμα των πλασματικών εκπτώσεων αναφέρθηκε πρόσφατα ο κ. Παπαθανάσης. «Παρότι υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου, επεξεργαζόμαστε έναν άλλο μηχανισμό που θα παίρνουμε την τιμή των τελευταίων 30 ημέρων του προϊόντος. Η τιμή θα ορίζεται ως η τιμή από όπου θα αρχίζει η έκπτωση του προϊόντος. Είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε. Αυτό είναι στη διαβούλευση και θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή», σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν ένας έμπορος – καταστηματάρχης θα πρέπει να δίνει τις τιμές των προϊόντων σε αυτή την πλατφόρμα, είπε πως αυτή θα λειτουργεί όπως και τώρα. «Όπως γίνονται τώρα έλεγχοι στα προϊόντα, παρακολουθούμε και ελέγχουμε τις τιμές, έτσι θα κάνουμε και στο μέλλον. Θα πηγαίνουμε και θα ανατρέχουμε 3ο ημέρες πριν, θα βρίσκουμε τις τιμές που έχει ένα προϊόν και στη συνέχεια επί των τιμών αυτών θα τίθενται οι εκπτώσεις. Θα είναι ένας επιπρόσθετος μηχανισμός στον υφιστάμενο μηχανισμό που έχουμε σήμερα»  είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης.

 Τα πρόστιμα για τις πλασματικές εκπτώσεις 

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ποια θα είναι τα πρόστιμα για κάποιον έμπορο που θα αλλάξει την τιμή ενός προϊόντος την τελευταία στιγμή εν μέσω εκπτώσεων. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και 1 εκατ. ευρώ,  τόνισε.

«Ο σκοπός μας είναι να πετύχουμε τις πιο πραγματικές εκπτώσεις των τελευταίων ετών και αυτό να έχει επίπτωση στον πληθωρισμό. Διότι οι καλές εκπτώσεις θα μετρήσουν στον πληθωρισμό και στην αποκλιμάκωση του » σημείωσε και ξεκαθάρισε πως ένας έμπορος έχει το δικαίωμα να μην κάνει εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων εάν το επιθυμεί.

Τι ισχύει εάν ένας έμπορος δεν κάνει εκπτώσεις στα προϊόντα του 

Επίσης ανέφερε πως εάν ο έμπορος δεν επιθυμεί να κάνει εκπτώσεις στα προϊόντα του, τότε δεν θα υπάρξει κάποια ποινή για αυτόν.

«Η ποινή έρχεται ως αποτέλεσμα της κοροϊδίας. Δύσκολα ένας έμπορος θα πει ότι δεν θα κάνει έκπτωση σε ένα προϊόν. Οι μεγάλες εκπτώσεις μην κοροϊδευόμαστε δεν είναι σε όλα τα πράγματα, είναι στην ένδυση και στην υπόδηση σήμερα», ανέφερε.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.