share

Φθηνό ρεύμα: Πώς θα μάθετε εάν το δικαιούστε—Βήμα βήμα η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μπορούν να ενταχθούν στο  Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ΚΟΤ και να λάβουν φθηνό ρεύμα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για το  ΚΟΤ και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών δέχεται αιτήσεις οι οποίες ελέγχονται βάσει:

 • Της φορολογικής δήλωσης 2021. Δηλαδή εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
 • Της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021.  Δηλαδή  ακίνητη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί ο καταναλωτής  στο ΚΟΤ θα πρέπει:

 • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.
 • Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.
 • Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει. Διευκρινίζεται ότι στα όρια κατανάλωσης δε λαμβάνεται υπόψη η νυχτερινή κατανάλωση για τους καταναλωτές που διαθέτουν μετρητή νυχτερινού τιμολογίου, με εξαίρεση την Ζ’ κατηγορία δικαιούχων.
 • Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.

Επίσης επισημαίνεται πως νέα αίτηση για ένταξη στο ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν:

 • Οι πολίτες  που υπέβαλαν αίτηση από τις 31 Αυγούστου 2022 και πριν από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022  και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2021 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022).
 • Μετά θα ελεγχθεί η νέα αίτηση όσον αφορά την ακίνητη περιουσία βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2022.
 • Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους, αφού  προηγουμένως ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από  τις 31 Αυγούστου 2022 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2022, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

ΚΟΤ: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχος

Έξι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να δουν εάν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορούν να ενταχθούν  στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών. Αναλυτικά: 

 • Βήμα 1. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν  στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους , του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους ).
 • Βήμα 2. Μετά την συναίνεσή τους , εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους. Επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν  να κάνουν αίτηση.
 • Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
 • Βήμα 4.

α .Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται  να έχουν οι πολίτες εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

β. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό  τους έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δουν  οι πολίτες αν πληρούν τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

 •  Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού τους, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
 • Βήμα 6. Για να καταστούν  δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρούν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.