Quantcast
Φυσικό αέριο: Στα ύψη η τιμή του μετά τη συμφωνία της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Στα ύψη η τιμή του μετά τη συμφωνία της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ανέβηκε και άλλο σήμερα, Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου, μετά τη χθεσινή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των 27 της ΕΕ για το έκτακτο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου υπερέβη σήμερα τα 200 ευρώ την μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε στα 220 ευρώ. Είναι η πιο υψηλή τιμή που  έχει καταγραφεί έως τώρα, σύμφωνα με το  barchart.com. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα η τιμή του χθες, Τρίτη, 26 Ιουλίου ήταν στα 199.918.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του  barchart.com

φυσικό αέριο

 

Φυσικό αέριο: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του για τον μήνα Ιούλιο

Η τιμή του φυσικού αερίου για τον μήνα Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 66% , καθιστώντας τον μήνα ως υποψήφιο κορυφαίων επιδόσεων από την έναρξη της αγοράς, το 1990, σύμφωνα με το  cnbc.com.  Αξιοσημείωτο είναι δε ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου “σκαρφάλωσε “χθες στο ιστορικό υψηλό 14ετίας. Όπως ανέφερε μετέδωσε το cnbc.com,τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν χθες πάνω από 11%, στα 9,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu). Kαι αυτό ήταν το υψηλότερο  ποσοστό που έχει καταγραφεί για το φυσικό αέριο από τον Ιούλιο του 2008.

Φυσικό αέριο: Πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα  προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο.

Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής.

Τι πέτυχε η Ελλάδα 

Το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε χθες ότι η  Ελλάδα πέτυχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί συμφώνησαν σε έναν νέο κανονισμό για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ε.Ε., κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ένας ενισχυμένος μηχανισμός συναγερμού της ΕΕ (EU Alert), ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αποθήκευσης φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού στόχου μείωσης 15%.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.