Quantcast
Γεωργιάδης: Στο 3% οι αυξήσεις στις συντάξεις - Τι είπε για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Στο 3% οι αυξήσεις στις συντάξεις – Τι είπε για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα χορηγηθεί η αύξηση του  3% στις συντάξεις ασφαλισμένων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έδωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Άδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από σχετική ΚΥΑ που υπεγράφη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε στη Βουλή πως υπεγράφη η ΚΥΑ για την αύξηση 3% των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2024 και πως το μέτρο αυτό κοστίζει 430 εκατ. ευρώ. «Θα είναι 3,0% η αύξηση στις συντάξεις. Η αύξηση δεν θα είναι ούτε πιο πάνω αλλά ούτε και πιο κάτω. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από τη χρεοκοπία της χώρας. Η πρώτη κυβέρνηση που δίνει αύξηση στις συντάξεις είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ελπίζουμε να μας αξιώσει ο θεός να το κάνουμε και για 3η χρονιά», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνέχισε λέγοντας πως «η  αύξηση στις συντάξεις θα ήταν 3,15% αλλά υπάρχει μια διόρθωση από την διαφορά ανάπτυξης που βγήκε από τα τελικά στοιχεία του 2022 της ΕΛΣΤΑΤ και κατά συνέπεια το όριο θα πάει ακριβώς στο 3%. Η αύξηση αυτή θα πληρωθεί το Δεκέμβριο. Άρα η σύνταξη του Ιανουαρίου θα είναι αυξημένη κατά 3%».

Η αλλαγή στο ασφαλιστικό για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας

Επίσης προανήγγειλε πως θα υπάρξει μια βελτίωση στο άρθρο του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους δικαιούχους που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας. «Δίνουμε και το δικαίωμα να εργάζονται οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας. Δηλαδή για πρώτη φορά λέμε μπορεί να λαμβάνει κανείς σύνταξη αναπηρίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του στερείται το δικαίωμα στην εργασία. Και  μάλιστα την Δευτέρα σε μεγάλη εκδήλωση της ΕΣΑΜΕΑ για άτομα με αναπηρία έχω να κάνω και μια σημαντική βελτιωτική κίνηση ως προς αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου, αποδεχόμενος ένα διαχρονικό αίτημα της ΕΣΑΜΕΑ. Αυτό θα το ανακοινώσω τη Δευτέρα. Με πολύ μεγάλη ευαισθησία σκύψαμε πάνω στο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Θέλω να πω, πως αυτό είναι μια δική μου αρχική ιδέα. Ποια ήταν η ιδέα; Έβλεπα στο περιβάλλον μου ανθρώπους που έπαιρναν  σύνταξη αναπηρίας, αλλά δεν μπορούσαν να εργαστούν. Γιατί το να έχει κανείς σύνταξη αναπηρίας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος, αλλά σημαίνει ότι έχει μια μεγάλη σοβαρή πάθηση», είπε. 

Και διευκρίνισε πως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται υπό κάποιες ιατρικές προϋποθέσεις, δηλαδή αυτές που λένε οι γιατροί. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια Α’ αναπηρία, αυτό τους στερεί να κάνουν κάποια επαγγέλματα αλλά αυτό δεν τους στερεί να κάνουν πολλά άλλα.

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Τέλος μίλησε για τις αλλαγές που θα φέρει το νέο μίνι ασφαλιστικό στους εργαζόμενους συνταξιούχους. «Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εργαζομένων συνταξιούχων. Τι κάναμε; Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε θεσπίσει ότι ένας συνταξιούχος που θα πήγαινε να εργαστεί θα έπρεπε να του περικόπτεται το 60%  της συντάξεώς του. Πρακτικά ο νόμος αυτός έλεγε στον συνταξιούχο να μην εργαστεί.

Ήρθε ο Γιάννης Βρούτσης και μείωσε αυτό το ποσοστό από το 60% στο 30%. Και έρχομαι εγώ και κάνω το 30% μηδέν. Αυτή είναι η εξέλιξη. Το αντίστροφο, το “αντίδωρο” στο σύστημα  επειδή πια δεν κόβουμε τη σύνταξη του εργαζόμενου ασφαλισμένου αλλά αυτό γίνεται  από τη δουλειά που θα κάνει, από το επιπλέον εισόδημα του, δηλαδή  θα δίνει το 10% υπέρ του ΕΦΚΑ με όριο αυτό που πλήρωνε πριν. Δεν μπορεί να πληρώνει παραπάνω από ότι πλήρωνε πριν. Αυτή είναι η λογική»,  είπε. 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.