Quantcast
Γρίφος για χιλιάδες εργαζομένους οι εισφορές που θα πληρώσουν - enikonomia.gr
share

Γρίφος για χιλιάδες εργαζομένους οι εισφορές που θα πληρώσουν

δημοσιεύτηκε:

Τη δυσκολία, αν όχι αδυναμία, εφαρμογής στην πράξη συγκεκριμένων διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου αποδεικνύει η συνεχής καθυστέρηση στην έκδοση της πολυαναμενόμενης εγκυκλίου για τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ετσι, κι ενώ εντός του Ιανουαρίου θα πρέπει να καταφθάσουν στους ενδιαφερόμενους τα ειδοποιητήρια πληρωμής των νέων εισφορών έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμη υπάρχουν τεχνικές αλλά και ουσιαστικές δυσκολίες που καθιστούν το όλο εγχείρημα αμφίβολο.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, με χιλιάδες εργαζομένους να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, ενώ ανακύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα.

Κάποιες από τις απαντήσεις στον γρίφο των εισφορών αναμένεται να δοθούν με την έκδοση των πρώτων ειδοποιητηρίων από το νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης.

Τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ θα εκδοθούν και θα είναι προσβάσιμα με τον κωδικό ΤΑXIS του κάθε ασφαλισμένου, μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις θα αναφέρουν ανακριβείς εισφορές, καθώς αυτές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 και μόνο κατά το καλοκαίρι του 2017 θα γίνει ο συμψηφισμός, και πάλι με λάθος εισοδήματα, ήτοι αυτά του 2016.

Οι πιθανότατες διαφορές που θα προκύψουν όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016, θα αναζητηθούν και θα συμψηφιστούν ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Βέβαια, όπως περιγράφει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι οι προσαυξήσεις και τα επιτόκια με τα οποία θα βαρύνονται οι διαφορές των εισφορών που θα προκύπτουν έπειτα από φορολογικό έλεγχο (προφανώς σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής), καθώς και με ποια διαδικασία θα βεβαιώνονται και θα αναζητούνται οι συγκεκριμένες οφειλές.

Οι εισφορές θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, γεγονός που δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς οι αγρότες θα κληθούν να πληρώνουν εισφορές για το 2017 κάθε μήνα, ενώ τον Ιούνιο θα εκδοθούν και τα ειδοποιητήρια για ολόκληρο το β΄ εξάμηνο του 2016, οι δικηγόροι θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές για δύο χρόνια (2016-2017) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, θα πρέπει εντός του Ιανουαρίου να καταβάλουν εισφορές και για το τελευταίο δίμηνο του 2016.

Ως γενικός κανόνας, ισχύει επίσης ότι όσοι ξεκινούν δραστηριότητα από τον Γενάρη του 2017 και μετά θα πληρώνουν εισφορές κατά το τρέχον έτος με βάση το κατώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος.

Η κατώτατη εισφορά καθορίζεται στα 158 ευρώ για σύνταξη και υγεία (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία επί των 586).

Ειδικά στην περίπτωση των εργαζομένων μισθωτών με παράλληλη απασχόληση που αμείβεται με «μπλοκάκι»: για τη μισθωτή απασχόληση οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του μηνιαίου μισθού τους, ενώ για το… ελεύθερο επάγγελμα οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015…

Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι για τον υπολογισμό της κατώτατης ή ανώτατης εισφοράς, θα αθροίζει το εισόδημα από όλες τις πηγές, με τη μισθωτή εργασία να προηγείται της αυτοαπασχόλησης.

Αντίθετα, σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προτεραιότητα στην πρόσθεση έχει το εισόδημα από τη βασική πηγή βιοπορισμού (από εκεί που προκύπτουν τα περισσότερα κέρδη).

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι απασχολούμενοι σε έως δύο εργοδότες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς ο νόμος ορίζει τον επιμερισμό της εισφοράς του 20% μεταξύ εργοδότη (13,33%) και του εργαζομένου (6,67%).

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε χθες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.