Quantcast
Ηλεκτρική ενέργεια: «Παράθυρο» από Σκυλακάκη για επέκταση των έκτακτων μέτρων στήριξης - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρική ενέργεια: «Παράθυρο» από Σκυλακάκη για επέκταση των έκτακτων μέτρων στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 τα μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο ΣΚΑΙ.

«Μπορεί να χρειαστεί μία μικρή παράταση των έκτακτων μέτρων. ..τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε το τι πρόκειται να κάνουμε» είπε ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στο θέμα των μέτρων στήριξης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης ρωτήθηκε εάν τα μέτρα αυτά θα παραταθούν μέχρι τέλος του έτους και εάν αυτά θα είναι οριζόντια για όλους. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω »  απάντησε και πρόσθεσε «πάμε να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα… εάν έχουμε κάποια ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει στηρίζοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας .Kαι ο σκοπός είναι να πάμε σε ταχύτερους ρυθμούς στην ένταξη στο σύστημα ΑΠΕ και την αποθήκευση στο σύστημα. Γιατί οι ΑΠΕ θέλουν και αποθήκευση για να  δουλέψουν  έτσι ώστε να έχουμε μια μόνιμη πίεση προς τα κάτω στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας  μεσομακροπρόθεσμα ».

« Κάποιος  που έχει 100 χιλιάδες ευρώ στις καταθέσεις του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται  ως ενεργειακά ευάλωτος και με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που έχει 200 ευρώ καταθέσεις » πρόσθεσε.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Όσον αφορά στο εάν θα ληφθούν μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος είπε πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι κοινωνικά ευάλωτοι απλώς έχουν βρει ένα παράθυρο στο σύστημα και λειτουργούν ως  ενεργειακά ευάλωτοι.  «Το πρώτο είναι  να βρούμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές . Πριν πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο θα πρέπει να δούμε εάν κάποιος είναι πράγματι στρατηγικός κακοπληρωτής ή αδύναμος .Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να ενισχύσουμε τους πολύ ενεργειακά ευάλωτους, να τους προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβειά. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να είναι κανείς κοινωνικά ευάλωτος και άλλο ενεργειακά ευάλωτος » σημείωσε.

Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Και προανήγγειλε πως έρχεται πακέτο μέτρων για την βελτίωση της στήριξης των ενεργειακών ευάλωτων νοικοκυριών. «Θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε  πολύ σύντομα  ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε την στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους. Ταυτόχρονα θα βρούμε  πόρους για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών» σημείωσε και ανέφερε ένα παράδειγμα:

Ένας πολίτης που διαμένει σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας θα πρέπει να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας από κάποιον  άλλον που κατοικεί σε μια περιοχή που έχει λιγότερο κρύο.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τέλος μίλησε και για το ηλεκτρικό ρεύμα. « Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα αγαθό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό σε μια ανεκτή τιμή » είπε και πρόσθεσε πως  « το κράτος  είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει κατάλληλες τιμές .Όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή, την πίεση την ενεργειακή .Το γεγονός ότι το κράτος πρέπει πάντα φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα δεν σημαίνει ότι το κάνει ομοιόμορφα με τον ίδιο τρόπο σε όλους  » σημείωσε. 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.