Quantcast
Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς Ιανουαρίου - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς Ιανουαρίου

δημοσιεύτηκε:

Τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικού αερίου και ρεύματος)  για τον μήνα Ιανουάριο 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα επεσήμανε πως  «το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ρεύμα για τον μήνα Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό το οποίο  χρησιμοποιήθηκε, αξιοποιήθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο».

Αναλυτικά, ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε τα εξής:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως  εξής:

Ηλεκτρικό ρεύμα (οικιακά τιμολόγια)

  • Η επιδότηση είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Αυτό αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα. Συνεπώς απορροφάται το 87%  της αύξησης.
  • Η επιδότηση είναι 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες. Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση  τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες. Αφορά μόνο στο 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται το 100%  της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα

«Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επαγγελματικά τιμολόγια: Δείτε αναλυτικά τα ποσά των επιδοτήσεων

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και για μηναία κατανάλωσή έως 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για τον μήνα  Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή απορροφάται  σχεδόν το  80% της αύξησης.
  • Για τους  επαγγελματικούς και τους εμπορικούς καταναλωτές έως  35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται δηλαδή σχεδόν το 80% της αύξησης.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εκεί απορροφάται σχεδόν το 90% της αύξησης

Φυσικό αέριο: Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αυτό αφορά 700  χιλιάδες νοικοκυριά  ανεξαρτήτως μεγέθους κατοικίας και εισοδήματος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.