Quantcast
Ηλεκτρικό ρεύμα: Tι ζητεί η Ελλάδα από την Κομισιόν για τα μέτρα στήριξης - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρικό ρεύμα: Tι ζητεί η Ελλάδα από την Κομισιόν για τα μέτρα στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Αίτημα να παραταθούν τα μέτρα στήριξης αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα για τους καταναλωτές της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2023 έχει υποβάλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας προς  την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και οι επιδοτήσεις των οικιακών και αγροτικών τιμολογίων ισχύουν μέχρι και την 1η Ιουλίου.  Στην ουσία η χώρα μας ζητεί να ελέγχονται οι τιμές στην ενέργεια με την ενεργοποίηση του παραπάνω θεσμικού πλαισίου σε περίπτωση που αυτές  αυξηθούν.

Πάντως η  Κομισιόν φαίνεται πως είναι θετική προς το αίτημα της Ελλάδας καθώς έχει αποδεχτεί ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες της ΕΕ όπως για παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.  Επίσης επισημαίνεται πως το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα χορηγήσει κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Μαΐου και Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ίδιο . Η κίνηση του επόμενου μήνα έγινε για  να καλυφθεί το διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Τι ζητούν  εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Ωστόσο οι  εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς τους ζητούν να μην συνεχιστούν τα μέτρα αυτά υπογραμμίζοντας την αποκλιμάκωση των τιμών αλλά και την άρση στρεβλώσεων που προκαλούνται στην αγορά, όπως η έξαρση του ενεργειακού τουρισμού.

Η απελευθέρωση της δυνατότητας των καταναλωτών να αλλάζουν χωρίς οικονομική ρήτρα προμηθευτή έχει φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι τελευταίοι αλλάζουν πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το θεσμικό κενό της αντιμετώπισης των μπαταχτσήδων (αποκοπές μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας) έχει προκαλέσει την έξαρση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού και την πίεση στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών ενέργειας.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.