Quantcast
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται bonus και εκπτώσεις- Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται bonus και εκπτώσεις- Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Καθ’ οδόν προς την Εφημερίδα της Κυβέρνησης βρίσκεται η υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, έκπτωση φόρου από 450 ευρώ έως 2.200 ευρώ στον λογαριασμό της Εφορίας θα έχουν σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους .

Η ρύθμιση με τα φόρο- μπόνους στις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα τρέχει από φέτος έως και το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας το κούρεμα στη φορολογία δύναται να κυμανθεί από 1.800 ευρώ έως 8.800 ευρώ ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα .Τα επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που θα γνωστοποιεί ποιες συναλλαγές με επαγγελματίες θα έχουν φορολογικό όφελος.

O κατάλογος με τα επαγγέλματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών, στον κατάλογο με τα επαγγέλματα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Η ρύθμιση ισχύει για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα τα έξοδα για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.