Quantcast
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Έρχονται επιδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ - Με ποια κριτήρια θα δοθούν - enikonomia.gr
share

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Έρχονται επιδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ – Με ποια κριτήρια θα δοθούν

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται επιδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο πρόγραμμα “Αλλάζω θερμοσίφωνα” .

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Μάρτιο και θα αφορά στην αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων από ηλιακούς. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση – απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – αλλά Συσκευή” μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Κατά τις πληροφορίες και στο νέο πρόγραμμα θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για την προτεραιοποίηση των αιτήσεων και το ύψος της επιδότησης. Δηλαδή  θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς — Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που πρόκειται να εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Το πρόγραμμα

Σημειώνεται πως η επιδότηση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι 35% και θα έχει πλαφόν τα 770 ευρώ. Η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων  αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης θα είναι κοινωνικά και όχι εισοδηματικά. Δηλαδή:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:

  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.