Quantcast
"Καμπανάκι" των κτηνοτρόφων: Θα υπάρξουν ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Τι λένε για τις τιμές - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” των κτηνοτρόφων: Θα υπάρξουν ελλείψεις σε γάλα και κρέας – Τι λένε για τις τιμές

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται η τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας εξήγησε ο κτηνοτρόφος, Λευτέρης Αγγέλου μιλώντας στο MEGA.

«Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής. Ένα ζώο για να φτάσει σε σημείο να γίνει κρέας χρειάζεται 1,5 με 3 χρόνια  για να τραφεί. Ο παραγωγός πλέον πρέπει να έχει ένα τεράστιο πορτοφόλι  για να μπορεί να συντηρήσει το ανάλογο κόστος, να έχει δηλαδή ένα κοπάδι το οποίο θα περιμένει μετά από 1 με 1,5 χρόνο να το ρευστοποιήσει » σημείωσε ο κ. Αγγέλου και επανέλαβε πως «το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν απορροφάται».

«Οι τιμές επηρεάζονται γιατί έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής. Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, οι ζωοτροφές μας έχουν αύξηση από 100% έως και 150%. Η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 300%. Συνήθως όλα αυτά μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε όταν γίνονταν οι ανάλογες ενέργειες από τις εταιρείες. Πλέον οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω αύξηση, επομένως έχουν παγώσει οι τιμές» σημείωσε.

Για το κόστος ζωοτροφών 

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το κόστος των ζωοτροφών. Το μηνιαίο κοστολόγιο πέρυσι ήταν περίπου στα 37 χιλιάδες με 38 χιλιάδες ευρώ, ενώ φέτος οι δαπάνες είναι μεταξύ 45 χιλιάδες ευρώ με 46 χιλιάδες ευρώ, σημείωσε. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση 10 χιλιάδων ευρώ που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις εταιρείες, εξήγησε. Στη συνέχεια αποκάλυψε πως στον κλάδο δεν μπαίνουν πλέον νέοι.

«Βγαίνουμε οριακά. Γι’ αυτό δεν μπαίνουν πλέον νέοι στον κλάδο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση στις επιχειρήσεις. Οι μονάδες αυτές δεν κάνουν πλέον απόσβεση. Είναι τα κοστολόγια τόσο μεγάλα που δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρει κάποιος να κάνει τέτοιες επενδύσεις. Γι’  αυτό μειώνεται και το ζωικό κεφάλαιο» είπε.

Για το γάλα

Επίσης γνωστοποίησε πως θα υπάρξουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα στο γάλα στα σούπερ μάρκετ .

«To γάλα θα μειωθεί σιγά σιγά. Βλέπετε ότι το γάλα στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ έχει αρχίσει και εμφανίζει έλλειψη» τόνισε.  Και επεσήμανε πως υπάρχει θέμα έλλειψης  και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και γενικά με το νωπό γάλα.

 

Πότε θα υπάρξουν ελλείψεις στο κρέας και στο γάλα

Για το θέμα των ελλείψεων στο κρέας μίλησε στις 15 Νοεμβρίου 2022 σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ η Πρόεδρος κτηνοτρόφων, Ελπίδα Σιδηροπούλου. «Μέχρι τώρα σφάζαμε τα ζώα που παράγαμε μοσχάρια, αρνάκια, κατσικάκια. Σήμερα σφάζονται παραγωγικά ζώα εν μέσω εγκυμοσύνης. Δηλαδή δεν μπορώ ως κτηνοτρόφος να καλύψω τις ζωοτροφές  και όλα αυτά τα έξοδα  και οδηγώ άρον άρον τα ζώα μου σε σφαγή. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι εγκληματικό. Για αυτό ζητάμε και τη στήριξη του ελληνικού κράτους. Έχουμε θέσει τους προβληματισμούς  μας και τις προτάσεις μας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι γνωστό το πόσο ακριβές είναι οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα για τα οποία έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάτι ενώ εμείς έχουμε κληθεί να πληρώσουμε όλα αυτά από την παραγωγή μας » είπε.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο ενδεχομένως να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα .Όμως από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο που θα πουληθούν κοπάδια ή θα μειωθούν στο έπακρο  κάποια, θα δείτε ελλείψεις στα ράφια αλλά και στο κρέας δυστυχώς»  συμπλήρωσε. 

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.