Quantcast
Καλάθι του νοικοκυριού: Ανακοινώνεται σήμερα η επικαιροποιημένη λίστα από τα σούπερ μάρκετ - enikonomia.gr
share

Καλάθι του νοικοκυριού: Ανακοινώνεται σήμερα η επικαιροποιημένη λίστα από τα σούπερ μάρκετ

δημοσιεύτηκε:

Το νέο επικαιροποιημένο «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να δημοσιοποιήσουν σήμερα οι αλυσίδες σουπερμάρκετ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, www.e-katanalotis.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο πρέπει να τοποθετούν ειδικό σήμα στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό. Αυτό πρέπει να γίνεται είτε στο φυσικό είτε στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησης των προϊόντων ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Το ειδικό σήμα

Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι.

Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά x 8 εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8  εκατοστά.Η υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαστάσεων του ειδικού σήματος αρχίζει από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο μέτρο θα πρέπει στην είσοδο του καταστήματος τους να αναρτούν μια ευκρινής λίστα  των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Πάντως εάν τα αποθέματα προϊόντος που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, τότε τα σουπερμάρκετ  θα πρέπει να αντικαταστήσουν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, τότε οι υπόχρεοι  οφείλουν να μεριμνήσουν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός 2 ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.

Οι παραβάτες 

Το νέο προϊόν θα πρέπει να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων. Σημειώνεται ότι όσοι δεν κάνουν τα παραπάνω τότε θα πρέπει να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο ύψους  2.000 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.