Quantcast
Καλάθι του Πάσχα και του νονού: Πότε θα εφαρμοστούν και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν - enikonomia.gr
share

Καλάθι του Πάσχα και του νονού: Πότε θα εφαρμοστούν και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

δημοσιεύτηκε:

Την σκυτάλη μετά το καλάθι της σαρακοστής θα πάρουν ακόμη δύο καλάθια, αυτό του Πάσχα και του νονού.

Για τα δύο νέα καλάθια μίλησαν στον ΑΝΤ1 καταναλωτές. «Όπως βοήθησαν τα προηγούμενα καλάθια έτσι θα βοηθήσουν και αυτά τους καταναλωτές. Τα προηγούμενα καλάθια ήταν μια κοροϊδία το ίδιο θα είναι και αυτά» είπε μια γυναίκα, ενώ άλλη σημείωσε ότι “ίσως βοηθήσουν τα καλάθια”.

«Ειδικά τέτοιες ημέρες στερούμαστε πράγματα εμείς για να τα δώσουμε στα παιδιά μας και στα βαφτιστήρια μας» ανέφερε μεταξύ άλλων κάποιος κύριος.

Τι θα περιλαμβάνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες το καλάθι του νονού θα περιλαμβάνει:

  • λαμπάδες
  • λούτρινα αρκουδάκια
  • και παιδικά παιχνίδια

Στο καλάθι του Πάσχα θα ενταχθούν:  

  • Το αρνί
  • Το κατσίκι
  • Τα τσουρέκια
  • Τα αυγά

Υπενθυμίζεται δε πως στο “καλάθι του νοικοκυριού” συμπεριλαμβάνονται το χοιρινό, το κοτόπουλο και το μοσχάρι.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΑΝΤ1:

Πότε θα εφαρμοστούν τα καλάθια

Το καλάθι των νονού και το πασχαλινό καλάθι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2023. Το δεύτερο θα βασιστεί στο μοντέλο του καλαθιού του Άη Βασίλη.

Σημειώνεται δε πως το άρθρο 50  του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του οποίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα η σχετική διαδικασία και μετά θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Πάντως στο «καλάθι των νονών» είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέρος οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών και ο τζίρος τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

 Ωστόσο στο μέτρο αυτό μπορούν να λάβουν μέρος και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους παραπάνω υπόχρεους. Επίσης επισημαίνεται πως από τη στιγμή που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να την εφαρμόσουν έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.