Quantcast
Καλοκαιρινές άδειες: Τι αλλάζει από φέτος - enikonomia.gr
share

Καλοκαιρινές άδειες: Τι αλλάζει από φέτος

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για τη χορήγηση της καλοκαιρινής άδειας στον εργαζόμενο από τον εργοδότη. Oυσιαστικά, η κατάτμηση της άδειας του εργαζόμενου μπορεί να γίνει από φέτος σε περισσότερες χρονικές περιόδους εντός του ίδιου έτους, με την προϋπόθεση ότι έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τον εργοδότη του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, ένας μισθωτός δεν χρειάζεται να εξαντλήσει το σύνολο της άδειάς του μέσα σε μία μόνο μεγάλη καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, μπορεί κάποιος να λάβει άδεια δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, κάποιες ημέρες το φθινόπωρο και ακόμη ένα διάστημα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τον τρόπο διοργάνωσης των θερινών διακοπών σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας, αλλά δεν επηρεάζει τον συνολικό αριθμό ημερών άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Η άδεια

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείρισή της καλοκαιρινής του άδειας από ό,τι στο παρελθόν και λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος, η κανονική άδεια έπρεπε να χορηγηθεί ενιαία στον εργαζόμενο, ενώ η κατάτμησή της γινόταν υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο για την άδεια αναφέρει τα εξής:

1.δεν επιτρέπεται η πλήρης διάσπαση της άδειας σε μεμονωμένες ημέρες αποχής από την εργασία. Συγκεκριμένα:

α. Όσοι εργάζονται με καθεστώς πενθήμερης απασχόλησης θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 5 συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες ανά τμήμα άδειας.

β. Ο εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς εξαήμερης εργασίας θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 6  συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες.

2.Καθοριστική παραμένει η βασική αρχή της συνεννόησης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Δηλαδή ο χρόνος χορήγησης της άδειας εξακολουθεί να καθορίζεται και από τις δύο πλευρές. Εάν υπάρχουν όμως διαφωνίες, τότε η Επιθεώρηση Εργασίας εξακολουθεί να έχει ρόλο εποπτείας και παρέμβασης.

3.Αλλάζουν οι διαδικασίες αναφορικά με τις άδειες των εργαζομένων και για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, οι εργοδότες δεν χρειάζεται να προαναγγέλλουν από φέτος την άδεια των εργαζομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως ίσχυε στο παρελθόν. Ωστόσο θα πρέπει γίνεται απολογιστική καταχώριση της άδειας, η οποία πραγματοποιείται μέσα στον επόμενο μήνα από τη χορήγησή της.

4.Ο αριθμός ημερών της άδειας ενός εργαζόμενου εξακολουθεί να διαμορφώνεται από τα έτη προϋπηρεσίας του. Διευκρινίζεται όμως πως, δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση της άδειας με αποζημίωση, παρά μόνο όταν λύνεται η εργασιακή σχέση.

5.Tουλάχιστον το 50% των εργαζομένων μιας επιχείρησης θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.