Quantcast
Κατώτατος μισθός: Έως την Παρασκευή η εισήγηση στον Πρωθυπουργό - Πού θα "κλειδώσει" η αύξηση - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Έως την Παρασκευή η εισήγηση στον Πρωθυπουργό – Πού θα “κλειδώσει” η αύξηση

δημοσιεύτηκε:

Έως την Παρασκευή, 10 Μαρτίου θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού προκειμένου να ψηφιστεί εντός Μαρτίου στη Βουλή και μετά να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη στα χέρια του το τελικό πόρισμα διαβούλευσης του ΚΕΠΕ για τον κατώτατο. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Προτείνεται να υπάρξει αύξηση από 4,5% μέχρι και 7,5% στις αποδοχές 585.000 εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση του κατώτατου μπορεί να ανέλθει από 745 ευρώ μεικτά μέχρι και 766 ευρώ μεικτά από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.

Πού θα κλειδώσει η νέα αύξηση

Ωστόσο φαίνεται πως η νέα αύξηση του κατώτατου θα κλειδώσει μεταξύ 768 ευρώ μεικτά και 781 ευρώ από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα εάν επικρατήσει το σενάριο και αυξηθεί κατά 7,75%. Δηλαδή αναμένεται να αυξηθεί από 55 ευρώ μεικτά έως 68 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται δε πως οι κοινωνικοί φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα έχουν προτείνει η νέα αύξηση του κατώτατου να κινηθεί μεταξύ 3% και 15,8 % .Αναλυτικά:

ΓΣΕΒΕΕ: Να αυξηθεί ο κατώτατος κατά 8% και να διαμορφωθεί στα  770 ευρώ.

ΓΣΕΕ: Να σημειώσει ο κατώτατος μια αύξηση της τάξεως του 15,8%και να ανέλθει στα 826 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 7% στον κατώτατο και να διαμορφωθεί στα 763 ευρώ.

ΣΕΒ: Να αυξηθεί ο κατώτατος μεταξύ  5% και 6% και να σκαρφαλώσει μεταξύ 748 ευρώ και 756 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν οι εισφορές κατά 0,6% και επιπλέον κατά  3% την περίοδο 2024-2025

ΣΕΤΕ: Να υπάρξει μια αύξηση 5,5% στον κατώτατο και να ανέλθει στα 752 ευρώ.

Τράπεζα της Ελλάδος:  Να αυξηθεί κατά 3% με 5% ο κατώτατος και να διαμορφωθεί στα 735 ευρώ με  748 ευρώ.

Ποια επιδόματα αυξάνονται με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου

Μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ θα επηρεαστούν εάν γίνει η αύξηση του κατώτατου κατά  7,75%.Αναλυτικά:

  •  Επίδομα ανεργίας: Το ποσό του επιδόματος με την αύξηση αυτή θα ανέλθει στα 472 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Ειδικό εποχικό: Το ποσό του επιδόματος με την αύξηση αυτή θα διαμορφωθεί στα 888 ευρώ από 824,63 ευρώ που είναι σήμερα
  • Ειδικό επίδομα για μουσικούς – τραγουδιστές, ηθοποιούς: Το ποσό του επιδόματος με την αύξηση αυτή θα ανέλθει στα 600 ευρώ από  557,22 ευρώ που είναι  σήμερα
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το ποσό του επιδόματος  με την αύξηση αυτή θα διαμορφωθεί στα 470 ευρώ από 437,79 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργία: Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 245 ευρώ από 227,65 ευρώ που είναι  σήμερα

Διευκρινίζεται πως το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δεν θα επηρεαστεί.

Έρχονται μειώσεις και στις ασφαλιστικές εισφορές

Με την εξαγγελία για την νέα αύξηση του κατώτατου του μισθού ενδέχεται να γίνουν και ανακοινώσεις για μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.   Ωστόσο η μείωση αυτή δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις εκλογές αλλά ενδέχεται να εφαρμοστεί εντός του έτους. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.  Από αυτό υπολείπεται το 0, 6%. Ενώ σε βάθος τετραετίας  ενδέχεται να υπάρξει  και περαιτέρω μείωση μεταξύ 3 και 4 ποσοστιαίων μονάδων στις   ασφαλιστικές εισφορές.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.