Quantcast
Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκι - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκι

δημοσιεύτηκε:

Στις προηγοούμενες κυβερνήσεις επέρριψε ευθύνες  για την κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ υποστήριξε ότι οι εισφορές για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια θα επιμεριστούν στους εργοδότες κατά13,5 % και στους εργαζόμενους ,το υπόλοιπο κατά  6,5%.

Ωστόσο όπως είπε εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνεται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά ήτοι 93 ευρώ εισφορά το μήνα.

Οπως είπε ο υπουργός Εργασίας, όπου υπάρχουν προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική αρχή (ισονομία) θα ικανοποιηθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά προτάσεις που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος, αρκετές από τις οποίες όπως είπε θα ικανοποιηθούν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα υποστήριξε ότι «Εξαιτίας των πολιτικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία και το PSI εξανέμισε όσα είχαν απομείνει», είπε και πρόσθεσε πως αν σήμερα εφαρμόζονταν αυτοτελώς το μνημόνιο, «θα μετέτρεπε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα, σαν ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, να ενσωματώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους, «διαφορετικά -όπως είπε- θα έπρεπε για παράδειγμα να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ».

Tόνισε πως στην κυβέρνηση θέλουν ένα σύστημα που θα προστατεύει τους ηλικιωμένους.

«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο, ότι θα μειωθείς σύνταξή του», ανέφερε.

«Όταν εξισορροπήσουν οι συντάξεις, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε το μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων», σημείωσε.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ για την προσωπική διαφορά δεσμεύθηκε: «την εγγυόμαστε για πάντα».

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε στην εισαγωγική του ομιλία ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.