Quantcast
Κίνητρα επιστροφής καταθέσεων χωρίς capital controls - Διαψεύδει η ΤτΕ - enikonomia.gr
share

Κίνητρα επιστροφής καταθέσεων χωρίς capital controls – Διαψεύδει η ΤτΕ

δημοσιεύτηκε:

Νέα χαλάρωση των capital controls αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών.Αρχικά ενέκρινε τον διπλασιασμό από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων εταιριών και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό.

Παράλληλα αποφασίστηκε όσα αιτήματα είναι έως 5.000 ευρώ να εξετάζονται επιτόπου από το ίδιο το κατάστημα, αποσυμφορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις υποεπιτροπές που έχουν συσταθεί και στις οποίες συσσωρεύεται ο όγκος των αιτημάτων έως 150.000 ευρώ.

Το αυξημένο όριο θα μπορεί να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα.

Επίσης ,σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου θα δοθούν κίνητρα επιστροφής καταθέσεων.Δεν  θα ισχύουν δηλαδή τα capital controls για όσους επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες.

Θα μπορούν δηλαδή οι πολίτες να τα αποσύρουν από τις τράπεζες όποια στιγμή θέλουν, χωρίς τον περιορισμό των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρος ή το σύνολο αυτό του ποσού.

 H Τράπεζα της Ελλάδος πάντως διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει, πρώτον υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ και τέλος έπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ αρμόδια πηγή της ΤτΕ, ανάλογο αίτημα προς την ΕΚΤ δεν έχει υποβληθεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.