Quantcast
Κοινωνικό μέρισμα: Πότε καταβάλλονται τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε καταβάλλονται τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Αύριο Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα 250 ευρώ δεν θα δοθούν σε όλους την ΄ίδια ημέρα, δεδομένου ότι στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι

1. Χαμηλοσυνταξιούχοι

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα λάβουν το μέρισμα είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν: οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ), καταλαμβάνονται επίσης και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

-Το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση του μερίσματος είναι να δικαιούχοι να λαμβάνουν σύνταξη 7.200 ευρώ ανά έτος και να μην έχουν άλλα εισοδήματα. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο το μέρισμα των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

2. Έκτακτη ενίσχυση σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος

Όσον αφορά στον τρόπο που θα χορηγηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η προσαύξηση θα καταβληθεί άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Επίσης η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

3.Έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς

Έκτακτο επίδομα θα λάβουν μόνο οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Το επίδομα αντιστοιχεί στο μισό μισθό του εργαζόμενου.

Εξαιρούνται από την καταβολή του βοηθήματος «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Επίσης επισημαίνεται ότι επίδομα ενδέχεται να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.