Quantcast
Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση - Τι θα γίνει με όσους δεν την υποβάλουν - enikonomia.gr
share

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση – Τι θα γίνει με όσους δεν την υποβάλουν

δημοσιεύτηκε:

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ΚΟΤ προκειμένου να έχουν φθηνό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθούν οι καταναλωτές ρεύματος στο ΚΟΤ  θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: 

  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά στην κύρια κατοικία τους.
  • Η παροχή ρεύματος θα πρέπει να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου τους.
  • Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.

α. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

β. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία  67% και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

γ. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

  • Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση

ΚΟΤ: Τι ισχύει εάν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν κάνουν νέα αίτηση

Εάν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) δεν υποβάλουν έως σήμερα νέα αίτηση για να έχουν ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος τότε αποβάλλονται  από το πρόγραμμα και χάνουν το προνόμιο για “φθηνό” ρεύμα. Σημειώνεται ότι η αίτηση αυτή πρέπει να γίνει προκειμένου το σύστημα να τσεκάρει εάν τα εισοδηματικά όρια των δικαιούχων του ΚΟΤ έχουν αλλάξει.

Πάντως για την ένταξη λοιπόν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς TAXISnet ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (των δικών τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
  • Μετά την συναίνεση τους, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους . Επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να υποβάλουν αίτηση.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Οι δύο κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ΚΟΤ

Οι κατηγορίες των καταναλωτών ρεύματος του  Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ΚΟΤ είναι δύο. Αναλυτικά:

Η πρώτη κατηγορία: Κ.Ο.Τ. Α.

Α. Για αιτήσεις αυτής της κατηγορίας 

  • Απαιτείται να έχουν οι δικαιούχοι  εγκεκριμένη αίτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου  Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ).
  • Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου  Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) του τελευταίου διμήνου.
  • Να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση.
  • Δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο Ελάχιστο Εγγυημένο  Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ).

Β. Τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας αυτής 

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), πρώην ΚΕΑ  Δηλαδή:

  • Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του μονοπρόσωπου νοικοκυριού. Ωστόσο αυτή προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) του νοικοκυριού.
  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα παρακάτω ποσά:

α. Το εισοδηματικό όριο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι 1.200 ευρώ

β. Το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος είναι 1.800 ευρώ

γ. Το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος  ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη είναι 2.100 ευρώ

δ. Το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από 3 ενήλικα μέλη ή  2 ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 ανήλικα μέλη είναι 2.400 ευρώ

ε. Το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από 3 ενήλικα μέλη  και  ένα  ανήλικο μέλος   ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 4  ανήλικα μέλη είναι 2.700 ευρώ

ζ. Το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από 4  ενήλικα μέλη ή  δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα  ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 5 ανήλικα μέλη είναι 3.000 ευρώ

Η δεύτερη κατηγορία ΚΟΤ-Β

Α. Για αιτήσεις αυτής της κατηγορίας ή  ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών ισχύουν τα εξής: 

  • Εάν το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη και θέλει να δει αν πληροί τα κριτήρια, τότε  απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού  τους , και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία,  τότε εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστούν δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν έχουν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν.
  • Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Β. Τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας αυτής

Το εισοδηματικό όριο για:

  • για μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι 9.000 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος είναι 13.500 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη είναι 15.750 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη είναι 18.000 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη είναι 24.750 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη και δύο ενήλικα και ή τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη είναι 24.750 ευρώ.

Επίσης σημειώνεται ότι:

  • Το ποσό των 4.500 ευρώ προστίθεται για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και το ποσό των 2.250 ευρώ για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος. Αυτό ισχύει μέχρι το όριο των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως τον αριθμό μελών που έχει ένα νοικοκυριό.
  • Έως το ποσό των 120.000 ευρώ θα πρέπει να είναι συνολική φορολογητέα αξία (με βάση τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.) η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό του μονοπρόσωπου νοικοκυριού .Ωστόσο αυτή προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.
  • Τα μέλη του νοικοκυριού τους δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν θα πρέπει να δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.
  • Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει στη σύνθεσή του άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω .
  • Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει στη σύνθεσή του άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.