Quantcast
Κορονοχρέη: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Τι λένε οι φοροτεχνικοί για τις κατασχέσεις - enikonomia.gr
share

Κορονοχρέη: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Τι λένε οι φοροτεχνικοί για τις κατασχέσεις

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα κορονοχρέη τα οποία θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές στην Εφορία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο νέο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 800.000 οφειλέτες. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων άνω των 1.000 ευρώ
Κίνδυνος κατασχέσεων
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” Δημοκρατία” , το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ οι αιτήσεις ένταξης θα πρέπει να υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο όπως τονίζουν φοροτεχνικοί , σε περίπτωση που η πλατφόρμα ενεργοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση θα υπάρχει κίνδυνος οι οφειλέτες που θα θελήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη π.χ του Ιουλίου του 2021, να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να γίνουν απαιτητά από την Εφορία, με ορατό το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει η ΑΑΔΕ να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι. Το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:
-Να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
– Να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί αυτού στα ανωτέρω πρόσωπα ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.
-Να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και του ύψους των οφειλών του.
Η παραγραφή των οφειλών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση , αναστέλλεται καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται προτού παρέλθει 1 έτος από τη λήξη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.