Quantcast
"Κόβουν" το ψωμί οι Έλληνες - Γιατί αυξάνεται η τιμή του - enikonomia.gr
share

“Κόβουν” το ψωμί οι Έλληνες – Γιατί αυξάνεται η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Είδος πολυτελείας κοντεύει να γίνει το ψωμί για τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”, οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια “καίνε” τα αρτοποιεία και οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απορρόφηση των αυξήσεων καλώντας την πολιτεία να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ στην ενέργεια για να μη γίνει το ψωμί είδος πολυτέλειας,

 Η τιμή της φρατζόλας

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή της φρατζόλας αυξήθηκε κατά 18,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η αύξηση ήταν μόνο 2%. Επιπλέον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση σε σχέση με τις 27 χώρες της ΕΕ αναφορικά με  την αύξηση της τιμής του ψωμιού, σε ετήσια βάση βρίσκεται στο 18% . Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία με 66% και τη Λιθουανία με 33% ενώ οι χαμηλότερες στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

 “Κόβουν” το ψωμί οι Έλληνες – Ποια είναι η τιμή του

Στην Ελλάδα οι αυξήσεις στο ψωμί έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους επιλέγοντας να αγοράζουν ψωμί όχι κάθε ημέρα όπως άλλοτε αλλά και κάθε δεύτερη ή και τρίτη ημέρα.  Αν και η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα από τα αρτοποιεία  και ο καταναλωτής  μπορεί να βρει το ψωμί από 90 λεπτά  έως και 1,50 ευρώ ανάλογα με την επιχείρηση και τα κόστη που έχει και τους τζίρους που πραγματοποιεί τα περιθώρια για ανταγωνισμό είναι περιορισμένα αφού οι αυξήσεις  ειδικά στην ενέργεια, τους πλήττουν όλους ,το ίδιο λένε οι αρτοποιοί. Τον τελευταίο χρόνο  στην πλειονότητα τους  τα παραδοσιακά αρτοποιεία προσπάθησαν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, ωστόσο σήμερα αυτό είναι πλέον αδύνατο.

Όπως λένε οι τιμές των πρώτων υλών πλέον, όπως τα άλευρα, το σουσάμια, τα  λάδια κ.α. έχουν διπλασιαστεί και σε αυτές τις ανατιμήσεις έρχεται να προστεθεί και το συνεχές  ράλι τιμών στην ενέργεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο, για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρα και με δεδομένο ότι είναι από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις, θα πρέπει η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6%, όπως και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού; – Τι λένε οι αρτοποιοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Τα ΝΕΑ», από τις αρχές του έτους, ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αναπόφευκτες αυξήσεις απάντησαν ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει διπλασιαστεί, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει.

«Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όμως ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σουπερμάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΕ.

“Πονοκέφαλος” το κόστος ενέργειας

Στα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρτοποιοί φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις τους έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Για παράδειγμα αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.

Άλλο αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, τον περασμένο μήνα κλήθηκε να πληρώσει 2.600 ευρώ, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις για εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

Αντίστοιχα, στα ύψη είναι και οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να είναι στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι να είναι στα 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.