Quantcast
Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα - Πώς θα δηλωθούν για να... σωθούν - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα – Πώς θα δηλωθούν για να… σωθούν

δημοσιεύτηκε:

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών δόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έγινε “προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου”. Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου όμως, υπάρχει πλήρης αοριστία στη διατύπωση και επιπλέον δεν διευκρινίζεται ποιες περιοχές αφορά.

Έτσι, δια της… εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς πως αφορά τις περιοχές που έληξε η 14ετία από την έναρξη της κτηματογράφησης. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό αφού ήδη τη διετία 2017- 2018, για 15.000 τουλάχιστον ακίνητα άρχισε η διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις δόθηκε ένας χρόνος επιπλέον παράτασης σε όσες περιοχές δεν έληξε η προθεσμία δήλωσης στο Κτηματολόγιο έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Όμως, με τον τρόπο αυτό έμειναν απ’ έξω τόσο 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018 όσο και για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα τυπικά στους ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν και να μην θεωρηθούν τα ακίνητά τους “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Όμως, σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η προθεσμία έχει λήξει και η διατύπωση της ΠΝΠ δεν βοηθάει στην κατανόηση του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αφορά σε περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”.
Μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν είναι σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Ημαθία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες κ.α. Βάσει του νόμου όποιος χάσει το ακίνητό του έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να ακολουθήσει τη δικαστική οδό διεκδικώντας αποζημίωση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι και την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

ΤΑ ΛΑΘΗ
Τα τρία βασικά λάθη όπως είχαν επισημάνει ιδιοκτήτες που έγιναν στην πιλοτική φάση κτηματογράφησης, ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα:
– Να δηλώσει ο καθένας ό, τι ήθελε, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όπως τίτλους κλπ.
– Να εγγράψει κάποιος όλο το κτήμα του, ακόμη κι αν ένα μέρος ανήκε σε περιοχή που δεν κτηματογραφούνταν εκείνη την εποχή
– Να κτηματογραφήσει ιδιοκτησίες ακόμα και αν βρίσκονταν εκτός διοικητικών ορίων των πιλοτικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ δεν αφορά σε παρατάσεις των προθεσμιών της τρέχουσας διαδικασίας κτηματογράφησης αλλά μόνο σε παρατάσεις των προθεσμιών διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.