Quantcast
Κτηματολόγιο: Σβήνονται τα πρόστιμα της Εφορίας για τα ακίνητα - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Σβήνονται τα πρόστιμα της Εφορίας για τα ακίνητα

δημοσιεύτηκε:

Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των διαδικαστικών παραβάσεων (100 ευρώ) σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, οι οποίες υποβάλλονται από τις 25 Απριλίου και αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Αυτό ορίζει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που σημαίνει ότι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ όσοι ιδιοκτήτες έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για αλλαγές των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους.

Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θεωρείται η δήλωση η οποία υποβάλλεται για πρώτη φορά και εισάγει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών από τον υπόχρεο φορολογούμενο. Κάθε επόμενη δήλωση, η οποία προσθέτει, αφαιρεί ή μεταβάλλει ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών, θεωρείται τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης Ε9 για περισσότερα του ενός έτους, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.

Μεταβολές ακίνητης περιουσίας

Με την έκδοση της εγκυκλίου ενεργοποιούνται και οι διατάξεις σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ετσι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.) υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.