Quantcast
Κτηματολόγιο: Ξεπαγώνουν 200.000 περιουσίες - Fast track εξετάσεις των ενστάσεων - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Ξεπαγώνουν 200.000 περιουσίες – Fast track εξετάσεις των ενστάσεων

δημοσιεύτηκε:

Επίσπευση εξέτασης των ενστάσεων τόσο για τα παλαιά προγράμματα όσο και για τις τρέχουσες δηλώσεις Κτηματολογίου φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, πλέον θα εξετάζονται από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, ενώ για… δύσκολες περιπτώσεις ο έλεγχος θα γίνεται από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί του Φορέα και θα απαρτίζονται από εδώ και στο εξής και με πολιτικούς μηχανικούς. Μάλιστα, δίνεται και επίσημα το πράσινο φως προκειμένου να εξετάζονται και μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άμεσα το ακίνητό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πρόκειται για περίπου 200.000 ενστάσεις, οι οποίες στοιβάζονταν σε συρτάρια, αφού η υποστελέχωση του Κτηματολογίου εμπόδιζε τη διαδικασία να “τρέξει” με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους. Με την ηλεκτρονική διαδικασία που θα τεθεί σε ισχύ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στον Φορέα. Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, το γραφείο κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.