Quantcast
«Λαϊκή αγορά» του… Facebook «ψηφίζουν» οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας του σούπερ μάρκετ - enikonomia.gr
share

«Λαϊκή αγορά» του… Facebook «ψηφίζουν» οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας του σούπερ μάρκετ

δημοσιεύτηκε:

«Λαϊκή αγορά» του… Facebook «ψηφίζουν» όλο και περισσότεροι  καταναλωτές της Θεσσαλονίκης  λόγω της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρει το thesstoday.gr  οι παραγωγοί προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην, καθώς τα προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι, καταλήγουν να πωλούνται σε εξαπλάσια τιμή στο ράφι.

Επιδιώκοντας -ο καθένας από την πλευρά του- καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής και κέρδους, πολλοί γίνονται μέλη σε σελίδες στο Facebook που φέρνουν σε άμεση επαφή παραγωγό με καταναλωτή χωρίς διαμεσολαβητές, σαν μια online λαϊκή αγορά.

Τι λένε οι παραγωγοί

Για το θέμα αυτό μίλησε ο ιδρυτής της σελίδας «Καινοτόμοι Έλληνες Παραγωγοί και Καταναλωτές» στο Facebook και παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, Θεόδωρος Σιαμαντάς στο Thesstoday.gr. «Τον τελευταίο χρόνο με τις ανατιμήσεις ήρθε μεγάλο κύμα νέων μελών στην ομάδα, καθώς μπορούν να βρουν ποιοτικά προϊόντα ντελικατέσεν, με τιμές έως και 50% πιο κάτω από ό,τι στην ελεύθερη αγορά» σημείωσε και πρόσθεσε πως  στη σελίδα δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές, επομένως η τιμή είναι φθηνότερη για τον καταναλωτή, ενώ το κέρδος μεγαλύτερο για τον παραγωγό. «Στην αγορά, οι τιμές ανεβαίνουν από τους μεσάζοντες, Στη σελίδα, το προϊόν φτάνει απευθείας σε αυτόν που το αγοράζει. Επομένως, ο πελάτης αγοράζει 30-50% πιο φθηνά, ενώ ο παραγωγός πουλάει 50% πιο ακριβά από την τιμή που δίνει στον μεσάζοντα»,  τόνισε και συμπλήρωσε πως όλα τα προϊόντα στη σελίδα, είναι ελληνικά, στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία. «Οι παραγωγοί καλλιεργούν όλοι στην Ελλάδα, δεν υπάρχει εισαγωγή και εμπόριο από πουθενά».

Το ελαιόλαδο

Ένα από τα προϊόντα που ξεπουλάνε στη σελίδα είναι το ελαιόλαδο, το κυριότερο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2022,  είπε ο κ. Σιαμαντάς. «Η γραμμή που ακολουθούμε είναι να διατηρούνται χαμηλές οι τιμές. Ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξεπουλάει συνεχώς, καθώς παραγωγοί στη σελίδα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι στην ελεύθερη αγορά αυτή τη στιγμή», εξήγησε  ενώ τόνισε πως κάθε εποχή, τα top προϊόντα στις προτιμήσεις του καταναλωτή, είναι τα εποχιακά. «Αυτή την περίοδο πουλάει επίσης πολύ το μέλι, τα όσπρια, τα φασόλια και οι φακές», σημείωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.