Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος Οκτωβρίου: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις και ποιες αλλαγές εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος Οκτωβρίου: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις και ποιες αλλαγές εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα τιμολόγια  ρεύματος μηνός Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” τα  τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα αναμένεται να κινηθούν  χαμηλότερα σε σχέση με  αυτά του  Σεπτεμβρίου καθώς το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 0,599 με 0,680 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και αυτό επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες.

Ρεύμα: Πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το νέο μοντέλο επιδοτήσεων

Η  κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στις  21  Σεπτεμβρίου 2022  το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι  επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το νέο μοντέλο θα προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Ποιες αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμα πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

Η κατανάλωση

Οι καταναλωτές που  ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

Αναφορικά με τον τρόπο επιχορήγησης των νοικοκυριών που για πρώτη φορά καταναλώνουν ρεύμα και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές. Δηλαδή, όσοι για παράδειγμα αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. Άρα, λένε οι πηγές στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “, έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Το νέο μοντέλο

Η κυβέρνηση με το νέο μοντέλο επιδότησης επιδιώκει αφενός να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο και αφετέρου να αποταμιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την οικονομική στήριξη όλων των καταναλωτών. Το κίνητρο είναι η παροχή έξτρα επιδότησης και το αντικίνητρο η παραμονή στο ανακοινωθέν ύψος ενίσχυσης με βάση το κλιμάκιο κατανάλωσης όπου ανήκουν.

Αναφορικά με την επιδότηση των περίπου 700.000 καταναλωτών φυσικού αερίου, οι πληροφορίες θέλουν να εφαρμόζεται και για εκείνους το ίδιο μοντέλο επιχορήγησης με εκείνο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.