Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Πράσινα, μπλε και πορτοκαλί τιμολόγια - Τι σημαίνει η κάθε χρωματική σήμανση - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Πράσινα, μπλε και πορτοκαλί τιμολόγια – Τι σημαίνει η κάθε χρωματική σήμανση

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται σημαντικές αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών καθώς οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις θα ισχύσουν έως τέλος του χρόνου. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη  Τύπου για τα νέα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών και μη, από 1.1.2024  όσοι δεν τα επιλέξουν, θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν έως 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Όπως είπε, τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση: τα σταθερά  είναι μπλε, ενώ το νέο τιμολόγιο θα είναι πράσινο. Αυτό το τιμολόγιο υπάρχει δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων και έτσι ανέλαβε γι αυτούς να επιλέξει το ύψος του η πολιτεία κάτι που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν. «Δημιουργήσαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο μεταξύ όλων των προμηθευτών, συνεπώς θα επιτρέπει στους καταναλωτές κάθε μήνα να συγκρίνουν για το ποιος είναι φθηνότερος»,  συμπλήρωσε.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων

Οι κατηγορίες των τιμολογίων είναι οι εξής:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν από την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Νέο ειδικό ΚΟΤ για τις πολύτεκνες οικογένειες

Για το νέο ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες μίλησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προβλέπεται η δημιουργία μίας, νέας, τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος. Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100  ευρώ  ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» είπε ο κ. Μαρινάκης .

 

Τα εισοδηματικά κριτήρια  για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στον εν λόγω ΚΟΤ  σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι τα εξής:

  • το ετήσιο εισοδηματικό είναι στα 50.000 ευρώ για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα
  • για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι

Τα μέτρα για τους κακοπληρωτές

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου και μέτρα για τους κακοπληρωτές ρεύματος. Όπως είπε ο υπουργός, μπαίνει πλαφόν στις πόσες φορές μπορεί να αλλάξει κάποιος πάροχο μέσα σε μια 5ετία. Και πρόσθεσε πως οι πάροχοι θα είναι δύο.  Δηλαδή όταν θα πηγαίνει κανείς στον τρίτο πάροχο θα πρέπει  πρώτα να έχει εξοφλήσει όλες τις οφειλές του προκειμένου να μπορεί να αλλάξει προμηθευτή.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.