Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τιμολόγια και οι επιδοτήσεις για τον Ιούνιο - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τιμολόγια και οι επιδοτήσεις για τον Ιούνιο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Και τον επόμενο μήνα δηλαδή και τον Ιούνιο θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών, όπως αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που έκαναν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και οι πάροχοι.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 50 ευρώ/MWh είναι η κρατική επιδότηση ρεύματος που θα λάβουν  τα νοικοκυριά  του  Κοινωνικού  Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) .Το ποσό αυτό είναι το πιο αυξημένο που δίνεται από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.
  • Ενώ  15 ευρώ /MWh θα πάρουν οι πολίτες που κάνουν μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh αλλά και οι αγρότες.  Το ίδιο ποσό επιδοτήσεων θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή

Ωστόσο δεν θα επιδοτηθούν τον Ιούνιο  οι λογαριασμοί των  βιομηχανιών και των εμπορικών καταναλωτών (όπως εστιατορίων, καταστημάτων, περιπτέρων, κομμωτηρίων, γραφείων, αρτοποιών  κτλ.).

Πόση είναι η κρατική επιδότηση σε λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η κρατική επιδότηση σε λεπτά διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Αναλυτικά:

  • Επιδότηση 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα δίνεται για  κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά μήνα  και η τελική επιβάρυνση 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών
  • Επιδότηση 1,5 λεπτό/kWh χορηγείται για  κατανάλωση 501 – 1.000 kWh/μήνα με την προϋπόθεση ότι ο πολίτης θα πετύχει μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημειώνεται δε πως καταργήθηκε το έξτρα μπόνους των 5 λεπτών /kWh.
  • Για τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση είναι 1,5 λεπτό/ΚWh

Για τον Ιούνιο ισχύει επιδότηση 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια, όπως είχε ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του Μαΐου.

Οι ανακοινώσεις των παρόχων

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο ανακοίνωσαν οι πάροιχοι. Ενδεικτικά οι χρεώσεις του ρεύματος για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες τις νέες χρεώσεις που είναι 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 15,9 λεπτών τον Μάιο) και 16,7 λεπτά για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,1 λεπτά τον Απρίλιο). Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,4 λεπτά, από 11,8 τον Απρίλιο.
  • Protergia Οικιακό Value: 0,1265 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,1396)
  • Ήρων PROTECT 4 Home: 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 18,7)
  • Elpedison Economy: 11,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,5)
  • NRG on time: 12,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Watt&Volt Value: 12,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,96)
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 13,9)
  • Volterra: 11,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 18,8)
  • Zenith Home Now: 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 11,5)
  • Volton Home: 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,63 )

Διευκρινίζεται δε πως από τις τιμές αυτές αφαιρείται η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Το συμπέρασμα 

Συμπεραίνεται δε πως οι λογαριασμοί ρεύματος των περισσότερων νοικοκυριών για τον μήνα Ιούνιο θα είναι μειωμένοι, ωστόσο λίγοι είναι οι πάροχοι που αύξησαν οριακά τις χρεώσεις  σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, ενώ κάποιοι δεν άλλαξαν τις τιμές.

Το εύρος των τελικών χρεώσεων για τον μήνα  Ιούνιο διαμορφώνεται από 0,0840 ευρώ/kWh μέχρι και τα 0,19 ευρώ/kWh. Σε αυτό το εύρος περιλαμβάνονται και  οι τιμές με εκπτώσεις συνέπειας, οι οποίες παρέχονται στους  καταναλωτές με την προϋπόθεση ότι  πληρώνουν εντός προθεσμίας τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι περισσότερες τιμές προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται μεταξύ των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις στέλνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σχεδόν στα επίπεδα λίγο πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Αρκετοί πάροχοι έχουν προχωρήσει και σε έξτρα εκπτώσεις ή προσφορές, πέραν των καθιερωμένων πια εκπτώσεων συνέπειας. Υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν κλιμακωτές εκπτώσεις που τους πρώτους μήνες κινούνται υψηλά και μετά  χαμηλώνουν προκειμένου να κερδίσουν νέους πελάτες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

  • Όταν επιλέγουν προγράμματα παρόχων και όταν συγκρίνουν εκτενώς τις χρεώσεις.  Δηλαδή θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις χρεώσεις των παγίων κατά την επιλογή προμηθευτή και προϊόντος.
  • Όταν οι  προμηθευτές διαφημίζουν ότι προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Στο πλαίσιο  αυτό, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) συνιστά στους καταναλωτές να εξετάζουν αν αυτή η τιμή συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα εκπτώσεις συνέπειας.
  • Όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς. Για αυτό θα πρέπει να τους ελέγχουν δηλαδή να διασταυρώνουν τις χρεώσεις σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή παρόχου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα επιβαρύνεται με πρόσθετη οικονομική χρέωση.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.