Quantcast
Market Pass 2: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να μειωθούν ή να αυξηθούν τα ποσά-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Market Pass 2: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να μειωθούν ή να αυξηθούν τα ποσά-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Tη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα (vouchers. gov.gr)  για την υποβολή αιτήσεων της ενίσχυσης του Μarket Pass 2 που αφορά στους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.  H προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου και αυτήν την περίοδο η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τα στοιχεία για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022  των παλαιών δικαιούχων, προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι από αυτούς θα παίρνουν το επίδομα και στον δεύτερο κύκλο.

Επίσης επισημαίνεται πως όσοι έμεναν εκτός Market pass στον πρώτο κύκλο θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο δεύτερο κύκλο για το επίδομα στην πλατφόρμα κατά το παραπάνω διάστημα. Διευκρινίζεται δε πως αίτηση για την ενίσχυση θα μπορούν να υποβάλουν από τους παλιούς δικαιούχους μόνον όσοι επιθυμούν να αλλάξουν τον αριθμό IBAN τους και όσοι θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης που είχαν στον πρώτο κύκλο του μέτρου. Δηλαδή οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Σημείωση: Οι πολίτες που θα  χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ποσό  της ενίσχυσης θα πρέπει να δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (σούπερ μάρκετ , κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές.  Εάν όμως αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,  τότε τυχόν υπόλοιπο θα διαγραφεί και θα επιστραφεί  στο δημόσιο. Αν όμως ο δικαιούχος  λάβει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να δαπανήσει το ποσό που θα λάβει όπως επιθυμεί. Όμως, η ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 20%, δηλαδή από 17,60  ευρώ μέχρι και 80 ευρώ σε μηνιαία βάση, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις  16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις  24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά 5.000  ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Market Pass 2: Aυτές είναι οι ημερομηνίες για την καταβολή του

Οι πληρωμές για το Market Pass 2 θα γίνουν ως εξής:

• Μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2023:

-για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023

–για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023

-για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25 η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, είναι πιθανό οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Τα ποσά 

Η ενίσχυση  ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της  αρχίζει από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους που έχουν  περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση  κυμαίνεται μεταξύ 66  ευρώ και 300 ευρώ. Το ποσό διαμορφώνεται  ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.