Quantcast
Market Pass: Ανατροπή στο βασικό σενάριο της ενίσχυσης - Τι είπε ο Χατζηδάκης για τα κονδύλια - enikonomia.gr
share

Market Pass: Ανατροπή στο βασικό σενάριο της ενίσχυσης – Τι είπε ο Χατζηδάκης για τα κονδύλια

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπή στο βασικό σενάριο του Market Pass. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ,δεν φαίνεται να παρατείνεται το Market Pass και το επόμενο διάστημα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel  που έπληξε την κεντρική Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δικαιούχοι του market pass θα πληρωθούν μόνο για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρόλο που αναμενόταν αρχικά να γίνει επέκταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες – Νοέμβριο και Δεκέμβριο- και πως αυτό θα το ανακοίνωνε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται δε πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο  vouchers.gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet  για το Market Pass 2 από την  Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023  μέχρι και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Τι λέει ο Χατζηδάκης

«Τα υπόλοιπα τα επανεξετάζουμε .Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και θα δούμε. Καλό είναι σε αυτή την φάση να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα και αλληλεγγύη .Και να σταματήσουμε τα γνωστά:  εγώ θα δώσω περισσότερα από εσένα …εγώ είμαι πιο ευαίσθητος από εσένα » είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Market Pass πάει πίσω. «Πάμε σε επανεκτίμηση των δεδομένων. Όλα τα ψηφισμένα μέτρα προφανώς θα ισχύσουν και θα εφαρμοστούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα  που προβλέπονται » πρόσθεσε.

Επίσης ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα φορολογία για τους πολίτες.  «Όχι δεν υπάρχει .Θα υπάρξει προφανώς μια αναθεώρηση του πλαισίου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να υπάρχει μια πιο συνεκτική, μια πιο σύγχρονη πολιτική. Αυτό το κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη » απάντησε και εξήγησε τι σημαίνει αυτό . «Για παράδειγμα από του χρόνου θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων »  σημείωσε.

Στη  ερώτηση εάν  η αύξηση των κονδυλίων θα γίνει με  την επιβολή ενός ειδικού τέλους στους πολίτες , είπε πως «όλα αυτά θα είναι του χρόνου στον προϋπολογισμού .Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν πρόκειται  να υπάρξει κάποιο μέτρο -και θα το δείτε τις επόμενες εβδομάδες το οποίο θα είναι άδικο και το οποίο θα προκαλέσει κάποια κοινωνική αναταραχή. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάτε το εξής: Δεν είμαστε η πιο προηγμένη  ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν την περασμένη δεκαετία. Έχουμε και κάποιες δικές μας αντοχές »

«Η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί οικονομικά και θα κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις από τη μια πλευρά αλλά στην ανάγκη να έχουμε μια σοβαρή  δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική από την άλλη »  σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για την Σλοβενία

Τέλος μίλησε και για τον προϋπολογισμό της Σλοβενίας . «Γίνεται κουβέντα για τη Σλοβενία  τις τελευταίες ημέρες. Πόσα  λεφτά πήρε η Σλοβενία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εάν πήρε παραπάνω από την Ελλάδα. Καταρχάς όλος ο προϋπολογισμός της Σλοβενίας  είναι 3 δισ .ευρώ .Όλα τα έργα τα έχει πάρει από το ΕΣΠΑ αυτής της περιόδου και 2,7 από το Ταμείο Ανάκαμψης  .Τα νούμερα που παρουσιάζονται εδώ  είναι εξωπραγματικά  και ο καθένας λέει ότι του κατέβει . Η Σλοβενία είχε δηλώσει δημόσια πως από το καλοκαίρι σε αντίστοιχες καταστροφές που είχαν ότι ένας  τρόπος χρηματοδότησης  για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων  θα είναι μια ειδική συνεισφορά  όλων των εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων. Το ύψος της οποίας όμως  ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί. Ήθελα να ρωτήσω όλους οπαδούς της Σλοβενίας εάν το εισηγούνται; Αυτό είναι το σλοβενικό μοντέλο » τόνισε.

«Eγώ αυτό το οποίω λέω είναι ότι εμείς  θα κινηθούμε υπεύθυνα .Έχουμε από τη μια πλευρά προφανώς να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία διότι όταν ο άλλος είναι άστεγος, όταν ο άλλος έχει θέμα με την περιουσία του επειδή για παράδειγμα  είχε 100 πρόβατα  και θα πρέπει να ξεκινήσει να έχει μια επαγγελματική δραστηριότητα, όταν  υπάρχουν όλα αυτά τα απίστευτα και φοβερά τα οποία βιώνουν αυτήν την ώρα στη Θεσσαλία και σε άλλες πληττόμενες περιοχές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη και νομίζω και η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη . Και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η μεγάλη κινητοποίηση. Από την άλλη πλευρά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια … η χώρα αυτή δεν είναι Ελβετία  ή Σουηδία αλλά  έχει κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες .Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να συνδυάσουμε  την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα » συμπλήρωσε.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.