Quantcast
Market Pass: Έως σήμερα η τροποποίηση στοιχείων για τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης - Ποιοι πληρώνονται αύριο - enikonomia.gr
share

Market Pass: Έως σήμερα η τροποποίηση στοιχείων για τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης – Ποιοι πληρώνονται αύριο

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Τρίτη, 2 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι του Market Pass να τροποποιήσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής της ενίσχυσης που επέλεξαν (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα). Διευκρινίζεται πως οι παραπάνω δεν μπορούν να αναιρέσουν την αρχική τους επιλογή μεταξύ ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.

Όσον αφορά στο θέμα των ενισχύσεων του Market Pass επισημαίνεται πως αύριο Τετάρτη, 3 Μαΐου πληρώνονται για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο οι δικαιούχοι που επιλέξαν την κατάθεση του ποσού ενίσχυσης στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, ενώ μόνο για τον μήνα Μάιο όσοι επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα πληρωθούν. Σημειώνεται δε πως αύριο είναι η τελευταία πληρωμή που γίνεται για την πρώτη κατηγορία των δικαιούχων.

Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές ενισχύσεων για τους πολίτες που επέλεξαν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας. Αναλυτικά:

  • Στις 3 Ιουνίου θα γίνει η καταβολή ενίσχυσης για τον μήνα Ιούνιο
  • Και στις 3 Ιουλίου θα γίνει η καταβολή για τον μήνα Ιούλιο

Market Pass: Τα SOS για τις ενισχύσεις

Οι δικαιούχοι του μέτρου θα πρέπει να γνωρίζουν  για τις ενισχύσεις τα εξής:

1.Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοι μένουν εκτός

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Ωστόσο εκτός ενίσχυσης  είναι τα φυσικά πρόσωπα που :

  • είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται,
  • εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.),
  • είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού,
  • δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

2.Τα ποσά

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα σχετικά παραδείγματα:

  • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (32 ευρώ x 6 μήνες)
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (32 ευρώ x 6 μήνες)
  • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (42ευρώ x 6 μήνες)
  • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (62 ευρώ x 6 μήνες).
  • Έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές

Η χρήση

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Market Pass μεταξύ άλλων σε καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, σε  καταστήματα ζαχαροπλαστικής,
σε αρτοποιεία, σε σούπερ μάρκετ,σε κρεοπωλεία, σε παντοπωλεία, καθώς και σε διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Διευκρινίζεται πως δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα. Επίσης επισημαίνεται πως η  χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών(Web/Virtual POS). Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Αυγούστου 2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.