Quantcast
Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράξουν την ενίσχυση και ποιοι μένουν εκτός - Διευκρινίσεις Σταϊκούρα - enikonomia.gr
share

Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράξουν την ενίσχυση και ποιοι μένουν εκτός – Διευκρινίσεις Σταϊκούρα

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος τροφίμων, το επονομαζόμενο “Market Pass” ή Food Pass έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αύριο, Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για το market pass και την Τετάρτη θα ψηφιστεί, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε λέγοντας ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι το μέτρο θα ισχύσει για 6 μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023.  Θα είναι μια ενίσχυση 10% των αγορών ειδών πρώτης ανάγκης και όχι μόνο για τρόφιμα. Η έκπτωση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ισχύσει για αγορές στις παρακάτω επιχειρήσεις:

  • παντοπωλεία
  • σούπερ μάρκετ
  • κρεοπωλεία
  • καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • αρτοποιεία
  • και διάφορα άλλα καταστήματα τροφίμων και
  • λαϊκές αγορές

«Αυτοί όλοι όμως θα πρέπει να διαθέτουν POS. Όλοι αυτοί είναι κωδικοί κατηγορίας εμπόρου. Το γνωρίζουν καλά οι συμπατριώτες μας » τόνισε. «Καλύπτουμε το 10% του ύψους των αγορών  αρχίζοντας από τα 220 ευρώ για ένα νοικοκυριό το οποίο έχει ένα άτομο και αυξάνοντας κάθε φορά αυτό κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού», συμπλήρωσε και ανέφερε ενδεικτικά ένα παράδειγμα:

Ένα μονομελές νοικοκυριό με 220 ευρώ μηνιαίες αγορές θα λάβει μηνιαία ενίσχυση 22 ευρώ.

Market pass: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Στη συνέχεια ρωτήθηκε πώς θα καταβληθεί το Market Pass στους δικαιούχους. « Θα ανοίξει περίπου μέσα Φεβρουαρίου η πλατφόρμα στο gov.gr. Θα υπάρχουν τα στοιχεία του κάθε πολίτη εκεί από τη φορολογική δήλωση που έχει ήδη υποβάλει για το 2021. Θα πρέπει ο πολίτης να είναι ουσιαστικά μέσα στην περίμετρο που έχουμε ορίσει με βάσει τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία».

Ο ίδιος ανέφερε πως τα στοιχεία αυτά «καλύπτουν 3,2 εκατ. νοικοκυριά από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή το 80% των συμπατριωτών μας. Σε όρους ατόμων, αυτό μεταφράζεται σε 8, 5 εκατ. μέλη από τα 10,4 εκατ. μέλη».

Ο πολίτης θα κάνει την αίτηση για το επίδομα και αυτομάτως θα του πιστώνεται στην κάρτα το ποσό.

Πώς θα δίνεται το επίδομα – Τι ισχύει εάν κάποιος δεν ξοδέψει ολόκληρο το ποσό

Στην ερώτηση εάν θα πιστώνεται κάθε μήνα αυτό το επίδομα στον δικαιούχο είπε πως αυτό θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση.

«Εάν ο δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει σε έναν μήνα το ποσό, τότε αυτό μετακυλίεται στον επόμενο μήνα, δεν χάνεται. Εάν επιλέξει ο πολίτης να μην χρησιμοποιήσει την κάρτα  αλλά να βάλει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και να τα κάνει ό,τι θέλει, τότε θα λάβει το 80% αυτού του ποσού. Η καταβολή του ποσού θα γίνεται 2 φορές- μια φορά τον Μάρτιο και μια φορά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

Όσον αφορά στον τρόπο που θα χρησιμοποιείται το ποσό είπε, πως «στο POS αυτομάτως θα γίνεται η χρήση αυτού του χρηματικού ποσού, όπως γινόταν στα βενζινάδικα »και ανέφερε τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος.

«Μιλάμε για όριο εισοδήματος που υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος, δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης» είπε και υπενθύμισε πως:

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:

  • Ετήσιο εισόδημα  16 χιλιάδες ευρώ για έναν άγαμο,
  • Ετήσιο εισόδημα 24 χιλιάδες ευρώ για ένα ζευγάρι. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε τέκνο.

Ωστόσο την ίδια στιγμή έδωσε και διευκρινίσεις για το εάν θα λάβουν το επίδομα οι μονογονεϊκές οικογένειες.

«Μονογονεϊκές οικογένειες περιλαμβάνονται όλες κατά αντιστοιχία. Για την μονογονεική οικογένεια το ετήσιο εισόδημα αρχίζει από τις 24 χιλιάδες ευρώ  και στη συνέχεια έχουμε αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο» είπε.

Τα περιουσιακά  κριτήρια για το επίδομα είναι τα εξής:

Τα κριτήρια για την περιουσία είναι 25ο χιλιάδες ευρώ για έναν άγαμο.  “Αυτό αφορά στο 95% των νοικοκυριών και η αίσθηση μας είναι ότι καλύπτουμε 380 ευρώ μηνιαίες δαπάνες για  ένα μέσο νοικοκυριό”, σημείωσε.

Ποιοι μένουν εκτός

Τέλος επεσήμανε πως εκτός επιδόματος μένουν αυτοί που δεν πληρούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά και φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

,

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.