Quantcast
Με «διπλά βιβλία» στον ΕΦΚΑ κρύβουν 78.000 εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Με «διπλά βιβλία» στον ΕΦΚΑ κρύβουν 78.000 εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Διπλά βιβλία στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται ότι κρατούν στον ΕΦΚΑ, καθώς ένας αριθμός αιτημάτων που εκτιμάται σε 78.000 υποθέσεις δεν έχουν καταχωρισθεί στην επίσημη λίστα των αποφάσεων που καθυστερούν να εκδοθούν.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και αιτήσεις συντάξεων αναπηρίας. Το θέμα με τις κρυφές εκκρεμείς συντάξεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις με στοιχειοθετημένες καταγγελίες συνταξιούχων που αποκαλύπτει o “Eλεύθερος Τύπος” οι οποίες έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει σύντομα.

Η τελευταία επίσημη αναφορά για τις εκκρεμείς συντάξεις ήταν από το υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο του 2019 με δηλώσεις Πετρόπουλου για περίπου 40.000 αιτήσεις (που αναπαρήγαγε το ΑΠΕ από περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό).

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη δεύτερη -ανεπίσημη- λίστα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν 94.911 εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Φεβρουάριου 2019. Από το Δημόσιο δεν έχουν καταχωρισθεί 16.000 αιτήσεις και άλλες 7.000 που υπέβαλαν υπάλληλοι των ΝΠΔΔ (όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, νοσοκομείων, κ.ά.). Η επίσημη λίστα μιλάει για 40.000 αιτήσεις και η πραγματική, αλλά κρυφή λίστα βγάζει 118.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, δηλαδή 78.000 φάκελοι και αιτήματα συντάξεων είναι στα διπλά βιβλία και στην ουσία με άγνωστη ημερομηνία πληρωμής τους!

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, χιλιάδες αιτήσεις περνούν σε ένα δεύτερο ανεπίσημο αρχείο που το γνωρίζουν μόνον στον ΕΦΚΑ και προφανώς και στο υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις αυτές χαρακτηρίζονται είτε ως «κλεισμένες», χωρίς όμως να έχουν βγει αποφάσεις και ποσά πληρωμής, είτε δεν έχουν καμία ένδειξη, ούτε καν την παρατήρηση ότι είναι σε «εκκρεμότητα», παρότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (όρια ηλικίας, και χρόνος ασφάλισης) για να πάρουν οριστική σύνταξη.

Η κρυφή λίστα δεν περιλαμβάνει αιτήσεις που έχουν απορριφθεί καθώς σε αυτές υπάρχει ένδειξη που τη γνωρίζει ο ασφαλισμένος και οφείλει να επανέλθει με νέα αίτηση όταν προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά.

Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.