Quantcast
"Μεγάλος Αδελφός" της εφορίας: Πήρε ΦΕΚ η νέα απόφαση -Τι αλλάζει - enikonomia.gr
share

“Μεγάλος Αδελφός” της εφορίας: Πήρε ΦΕΚ η νέα απόφαση -Τι αλλάζει

δημοσιεύτηκε:

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η τροποποιημένη απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον “Μεγάλο αδελφό” της Εφορίας (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων).

Πρόκειται για την απόφαση 94891 ΕΞ 2023 με την οποία τροποποιείται το άρθρο 12 της ΚΥΑ 125209 ΕΞ 2022 σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων και η οποία  προβλέπει:
« Άρθρο πρώτο

Την τροποποίηση του άρθρου 12 της υπό στοιχεία 125209 ΕΞ 2022/06.09.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Επικρατείας «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την πρόσβαση στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018», όπως ισχύει, ως εξής:

«Άρθρο 12: Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

 Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για τα υπόχρεα πρόσωπα ορίζεται η 01.11.2022 και για το ευρύτερο κοινό η 31.12.2023. Η πρόσβαση της Αρχής, των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών και των αρμοδίων αρχών παραμένει σε ισχύ υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας».

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τον “Μεγάλο αδελφό” της Εφορίας

Υπενθυμίζεται πως το  Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί, μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Επίσης επισημαίνεται πως  πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας. Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου/οντότητας.

Παράλληλα οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

1.Πρόσβαση στο Μητρώο

  • Η Αρχή, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι αρμόδιες αρχές, τα υπόχρεα πρόσωπα και το κοινό έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που υποχρεούνται σε καταχώριση, που ορίζονται στο άρθρο 20 του ν. 4557/2018 και εξειδικεύονται στον κατάλογο του άρθρου 2 της υπό στοιχεία στ απόφασης του προοιμίου της παρούσας.
  • Το Μητρώο τηρείται στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. με τις προδιαγραφές και τους σκοπούς που καθορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών πρόσβασης στο Μητρώο διενεργείται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής με την περιγραφή «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που είναι αναρτημένη στην αρχική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gsis.gr) ή στον ιστότοπο https://www.gov.gr στη διαδρομή Αρχική > Υπουργεία > Υπουργείο Οικονομικών > Οικονομικών > Κεντρικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Η είσοδος στην εφαρμογή και η πρόσβαση στη λειτουργία αναζήτησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον TaxisNet της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., υπό τις προϋποθέσεις του ν. 4557/2018 και της παρούσας ανάλογα με τον ρόλο εκάστου χρήστη.
  • Οι προδιαγραφές του συστήματος περιλαμβάνουν την απαραίτητη λειτουργικότητα για την εύρυθμη υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται σύμφωνα με το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

2.Απόκτηση δικαιωμάτων πρόσβασης στο Μητρώο για τα μέλη του ευρύτερου κοινού

Η πρόσβαση για το κοινό διενεργείται με χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) για την είσοδο στο σύστημα και καταχώριση σε σχετική φόρμα του λόγου αναζήτησης, υπό τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 4. Στην περίπτωση πρόσβασης σε επιπρόσθετες πληροφορίες που επιτρέπουν την ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, το μέλος του κοινού υποβάλλει στη σχετική εφαρμογή ειδικό έγγραφο, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται ως Παράρτημα IIΙ και συνιστά αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

3.Καταβολή τέλους πρόσβασης

  •  Για την πρόσβαση των υπόχρεων προσώπων καθορίζεται ετήσιο τέλος ύψους εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
  • Για την πρόσβαση φυσικών προσώπων καθορίζεται τέλος ύψους 5 ευρώ ανά αναζήτηση.
  • Η είσπραξη των τελών γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικού παράβολου το οποίο εκδίδεται με την αίτηση για αναζήτηση. Η πληρωμή του παράβολού ενεργοποιεί τη δυνατότητα αναζήτησης. Το παράβολο συνδέεται με τον λογαριασμό γενικών εσόδων από παράβολα που είναι «1450189001 παράβολα από κάθε αιτία».
  • Τα έσοδα που δημιουργούνται από την είσπραξη των τελών για τις αναζητήσεις του Μητρώου καλύπτουν τις δαπάνες σχεδιασμού, λειτουργίας, εποπτείας της λειτουργίας, συντήρησης, αναβάθμισης και προσαρμογής στις αλλαγές της νομοθεσίας του πληροφοριακού συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. και αποδίδονται για τον σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό της, με την εγγραφή ισόποσων πιστώσεων σύμφωνα με το άρθρο 74 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.