Quantcast
Μειωμένες οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης και στη Θεσσαλονίκη - enikonomia.gr
share

Μειωμένες οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης και στη Θεσσαλονίκη

δημοσιεύτηκε:

Μείωση της τάξεως του 20% κατέγραψαν οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης τόσο σε αριθμό όσο και σε όγκο από τις 15 Οκτωβρίου έως και σήμερα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων “Άγιος Χριστόφορος”, Θέμης Κιουρτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

“Και πέρυσι ο καιρός ήταν καλός το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά οι παραγγελίες ήταν περισσότερες, όπως και ο όγκος του πετρελαίου θέρμανσης που προμηθεύονταν οι καταναλωτές” διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι πολλοί”.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι “η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καθυστέρησε να προσδιοριστεί το επίδομα θέρμανσης και τις προσδοκίες όμως που υπήρχαν ότι θα είναι υψηλότερο, δεν βοήθησαν στις δουλειές μας” και πρόσθεσε “ανασταλτικά λειτουργεί η συνέχιση της ισχύς του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και η επέκταση του φυσικού αερίου σε ολοένα και περισσότερες περιοχές”.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης εξέφρασε την ισχυρή του πεποίθηση ότι “η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι αναγκαία” και επανέλαβε ότι “ο περιορισμός της οποιασδήποτε παραβατικότητας στη διακίνηση καυσίμων θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος”.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 100 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, είναι στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, μετά από σωρεία ερωτημάτων που δέχτηκε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης και προκειμένου οι δικαιούχοι του επιδόματος να λάβουν όλο το ποσό, προχώρησε σε διευκρινίσεις. Υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχει μια ασάφεια στην απόφαση σχετικά με την αγορά διπλάσιας αξίας του επιδόματος, αφού το κόστος του λίτρου έχει κοστολογηθεί από την πολιτεία στο 1,042 ευρώ το λίτρο”, η Ένωση σημειώνει ότι “σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως και για παραγγελίες μικρών ποσοτήτων, είναι πολύ πιθανόν το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι ακριβότερο”.

Στο πλαίσιο αυτό, για να είναι σίγουρος ο καταναλωτής για την ακριβή ποσότητα που πρέπει να παραγγείλει (ώστε να λάβει όλη η επιδότηση), θα πρέπει αυτός να διαιρέσει το διπλάσιο της αξίας του επιδόματος, με το 1,042 ευρώ ανά λίτρο, όπως διευκρινίζει η ένωση, προσθέτοντας: “εάν όμως το Πετρέλαιο Θέρμανσης πωλείται ακριβότερα (απομακρυσμένες περιοχές, νησιά κλπ), σύμφωνα με το γράμμα του νόμου θα χαθεί μέρος της επιδότησης”.

Η διοίκηση της Ένωσης εκτιμά ότι “η πολιτεία πρέπει να διευκρινίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η αναγωγή πρέπει να γίνει βάσει των λίτρων που προκύπτουν από την τιμή 1,042 ευρώ” και προσθέτει ότι “ο καταναλωτής χρειάζεται να δίνει στον προμηθευτή του τα ίδια στοιχεία με αυτά που δηλώνει στην αίτηση, ακόμη δε, πρέπει να φροντίσει ο δηλωθέν IBAN της τράπεζας να είναι ενεργός και να έχει πρώτο το όνομα του δικαιούχου που κάνει την αίτηση”.share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.