Quantcast
Μείωση ακόμη και πάνω από 300 ευρώ σε συντάξεις τραπεζικών, ποιοι έχουν σειρά στη λίστα των περικοπών - enikonomia.gr
share

Μείωση ακόμη και πάνω από 300 ευρώ σε συντάξεις τραπεζικών, ποιοι έχουν σειρά στη λίστα των περικοπών

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Συνεχίζονται οι περικοπές στο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων. Πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις λόγω της επιβολής εισφοράς 6% υπέρ υγείας ΕΟΠΥΥ σε κάθε σύνταξη, βλέπουν ήδη από χθες μειώσεις στις μηνιαίο εισοδημα τους που ξεπερνά και τα 200 ευρώ.

Μειώσεις ακόμη και άνω των 250 ευρώ είδαν χθες 3.500 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που προέρχονται από τις τράπεζες Εμπορική και της Alpha Bank και λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Μάλιστα, στο τέλος Οκτωβρίου θα επιβληθεί περικοπή σε άλλους 8.500 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η περικοπή, μαζί με τον διπλασιασμό της εισφοράς 6% στις κύριες συντάξεις, ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 300 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως όριο προστασίας ορίστηκε το ποσό των 620 ευρώ μικτά και ανώτατο ποσοστό μείωσης το 21%.

Υπενθυμίζεται οτι η εισφορά του 6% παρακρατείται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων ανεξάρτητα από την αιτία (πχ σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και σύνταξη χηρείας).

Στον αντίποδα, χιλιάδες συνταξιούχοι με μία κύρια σύνταξη, λαμβάνουν μικρές (της τάξης των λίγων ευρώ) αυξήσεις, καθώς η εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, επιβάλλεται πλέον επί του καθαρού και όχι επί του αρχικού ποσού σύνταξης.

Όπως ορίζει ο νόμος, η εισφορά υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης, εφόσον αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα αυξηθεί για όσους λαμβάνουν μόνο μία κύρια σύνταξη.

Σήμερα, σειρά στη λίστα των περικοπών, παίρνουν οι μερισματούχοι του ΜΤΠΥ, που θα δουν τα μερίσματά τους με επιπλέον μειώσεις (έως και κατά 50%), ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει το τρίτο κύμα περικοπών από το επικουρικό ΕΤΕΑ.

Τέλος Οκτωβρίου, με τις πληρωμές των κύριων συντάξεων Νοεμβρίου αναμένεται η περικοπή των κύριων συντάξεων για ποσά άνω των 2.000 ευρώ (ανώτατο πλαφόν για μία κύρια σύνταξη) και εν γένει των συντάξεων, για ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

Οι συντάξεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναμενεται να είναι πολλαπλά επιβαρυμένες, καθώς θα πρέπει να επιστραφούν οι πρώτες δόσεις των αναδρομικών, αφού ο νόμος ορίζει ότι οι περικοπές ισχύουν αναδρομικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και από την αρχή του χρόνου (ΜΤΠΥ).



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.