Quantcast
Μειώνονται τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται - enikonomia.gr
share

Μειώνονται τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται

δημοσιεύτηκε:

Mειώνονται κατά 50% τα  πρόστιμα για συνταξιούχους που εργάζονται  με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις με μέχρι του ύψους του ενός τετάρτου της σύνταξης.

Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».

Πρόκειται δηλαδή για μείωση έως 50% στα πρόστιμα που επέβαλαν ή θα επιβάλουν τα Ταμεία σε όσους συνταξιούχους εντοπισθούν – μέσα από τις διασταυρώσεις – όταν απασχολούνταν είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να το έχουν δηλώσει.

Η σκληρή πραγματικότητα επέβαλε σε πολλούς απόμαχους της δουλειάς ( η και σε νεώτερους με πρόωρη συνταξιοδότηση) την αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος.

Αρκετοί αποφεύγουν να δηλώσουν την εργασία για να μην υποστούν τις συνέπειες ( υποχρεωτική αναστολή της σύνταξης για τους κάτω των 55 και περικοπή κατά 70% για τους άνω των 55).

Η κρυφή απασχόληση ευνοεί και τους εργοδότες καθώς δεν καταβάλλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια ώρα στερεί θέσεις εργασίας από νέους ανέργους.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως επιχειρεί σε όλους τους τομείς να εκλογικεύσει τις ποινές προκειμένου να μη συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.