Quantcast
Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των παλιών συνταξιούχων σε δόσεις μετά τα μέσα του 2018, ή ακόμη και ξαφνικό θάνατο από το 2019, επανασχεδιασμό της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη που καταβάλλεται βάσει ετών ασφάλισης, αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς έκπτωση για όσους πληρώνουν κάτω από το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ το μήνα (αγρότες, νέοι επιστήμονες) και πιθανές αλλαγές στα όρια ηλικίας για την πρόωρη έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της 25ετίας, φέρνει στις βαλίτσες της η τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα, μετά το πράσινο φώς που άναψε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τη φράση-κλειδί που αποκαλύπτει ότι τελικώς οι δανειστές (όλοι μαζί και όχι μόνο το ΔΝΤ) ετοιμάζουν βαρύ πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό την είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία για ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», για να συμπληρώσει ότι αυτά θα τα εξετάσουν τα κλιμάκια (σ.σ.: τρόικα) που επιστρέφουν σύντομα στην Ελλάδα για «να δουλέψουν σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας».

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε στον «Ε.Τ.» ότι «μένει να τους συναντήσουμε για να δούμε τι ζητούν», θεωρώντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάτι σημαντικά διαφορετικό από όσα «γνωρίζαμε ως τώρα» ότι δηλαδή οι δανειστές έχουν προγράψει (ή ξεγράψει) μόνον την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις.

Οι αλλαγές είναι βέβαιο όμως ότι δεν θα περιορίζονται μόνο στο πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι στις παλιές συντάξεις (κύριες αλλά και επικουρικές) με την ενσωμάτωση των μειώσεων ως 35% που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε όλες τις νέες από 13/5/2016 και μετά συντάξεις, αλλά θα προχωρήσουν και σε άλλα ζητήματα. Είναι εμφανές ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν θέμα νέων ή συμπληρωματικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, γιατί διαπιστώνουν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εφαρμόζεται. Απόδειξη για αιτήσεις από 13 Μαΐου και μετά, εδώ και 10 μήνες δηλαδή, δεν έχει βγει ούτε μια οριστική νέα σύνταξη, αλλά εκδίδονται μόνο προσωρινές. Οι υπηρεσίες εφαρμόζουν άλλα από αυτά που λένε οι ψηφισμένες αλλά και οι προγενέστερες διατάξεις και το κουβάρι μπλέκεται ακόμη περισσότερο. Πιο χαώδες ασφαλιστικό δεν υπήρξε ποτέ με εξαίρεση το νόμο Σιούφα (2084/1992) που ούτε και αυτός εφαρμόστηκε στο σύνολό του.

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν για «συμφωνία» επί «μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό και το εργασιακό» και μάλιστα στη βάση της συνταγής που προτείνει το ΔΝΤ, σημαίνει ότι τα μέτρα θα παρθούν κατά 50% ή 70% από όσα λέει το ΔΝΤ και δεν θα περιοριστούν μόνο στο θέμα της προσωπικής διαφοράς και τις μειώσεις στις παλιές συντάξεις.

Μια νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με συνταγή του ΔΝΤ θα φέρει:

1. Πρόωρο τέλος στις προσωπικές διαφορές παλιών συντάξεων. Το ΔΝΤ ζητά να φύγει το 100% της διαφοράς που θα έχουν οι παλιές συντάξεις όταν επανυπολογιστούν με τις μειώσεις που θα έχουν οι νέες συντάξεις. Ολοι δηλαδή να παίρνουν το ίδιο με βάση τα έτη, μισθούς και εισφορές. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα για να αυξηθούν τα επιδόματα των φτωχών λέει το ΔΝΤ (π.χ. το εγγυημένο εισόδημα να ξεκινά από 300 αντί 200 ευρώ).

Το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» εξετάζει μείωση προσωπικών διαφορών σε δόσεις, (π.χ. μείωση κατά 1/3 σε μια τριετία από τα μέσα του 2018 ως τα μέσα του 2021) ή ξαφνικό θάνατο του 50% όμως της προσωπικής διαφοράς που θα αποφέρει 700-900 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά.

2. Μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ. Το ΔΝΤ, με τις προτάσεις του οποίου συμφωνούν «σε μεγάλο βαθμό» και οι Ευρωπαίοι δανειστές, λέει ότι το να πληρώνει το κράτος 384 εθνική σύνταξη από τη φορολογία είναι πολλά και θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε μαζί με την ανταποδοτική σύνταξη, (βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης) να φτάνει στο μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι σύνταξη ίση με το 70% του μισθού, ενώ τώρα με εθνική σύνταξη 384 ευρώ η σύνταξη για χαμηλούς μισθούς (586 ευρώ) και με 20 έτη βγαίνει στο 115%.

3. Αλλαγές στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της 25ετίας ως κανόνα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του λέει ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν με το ν. 4336/2015 τα όρια ηλικίας είναι χαμηλά σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και φέρνει ως παράδειγμα το Δημόσιο, όπου παρά τις αλλαγές στα όρια ηλικίας «τα 3/4 των δημοσίων υπαλλήλων δεν επηρεάζονται γιατί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 25ετία». Σε μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η 25ετία θα καταργηθεί, πιθανώς και για όσους έχουν κατοχυρώσει ηλικία εξόδου με 25ετία.

4. Μείωση εισφορών για να ενισχυθεί η είσπραξή τους. Υπάρχει ήδη «σχέδιο Β» στα σκαριά από το υπουργείο Εργασίας. Περιμένουν να δουν τι θα εισπράξουν στις 28 του μήνα, για να αποφασίσουν αν θα κατεβάσουν για όλους τις εισφορές στα 168 ευρώ (ελάχιστο ποσό) με δυνατότητα επιλογής για όσους θέλουν να πληρώνουν παραπάνω για να καθορίσουν και τη σύνταξή τους. Η βόμβα στις εισφορές θα είναι η κατάργηση των εκπτώσεων που έχουν αγρότες και νέοι επιστήμονες, καθώς και η μείωση εισφορών από 50% ως 5% που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι με εισόδημα άνω των 7.032 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει οι εισφορές να υπολογίζονται επί του τζίρου και όχι επί καθαρού εισοδήματος. Αν περάσει η θέση τους, τότε οι εισφορές θα μειωθούν, γιατί θα μπαίνουν σε τζίρο και όχι σε κέρδη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.